Háromszáznál is több holttest került már elő a világvégeváró kenyai szekta tömegsírjából

2023. június 13. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta a háromszázat, és várhatóan még tovább fog emelkedni a tagjait halálra éheztető kenyai szekta halálos áldozatainak száma – közölték kedden a helyi hatóságok az MTI beszámolója szerint.

A Kenya tengerpartján elterülő Kilifi megye erdős területén újabb 19 holttestet találtak tömegsírokban, így összesen 303-ra nőtt az áldozatok száma, de a hatóságok még 613 embert tartanak nyilván eltűntként a térségben. Paul Nthenge Mackenzie taxisofőrből lett prédikátor szektájáról, a Good News International Churchről mi is írtunk, amikor fény derült rá, hogy már legalább kétszáz, a férfi hálójába került hívő éheztette halálra magát.

A szektához tartozó ingatlanból kimentett 95, rossz egészségi állapotban lévő tag közül hétfőn 65 embert öngyilkossági kísérlet gyanújával letartóztattak és börtönbe szállítottak, miután éhségsztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy egy menekültszálláson tartják őket.

Titus Katana, a szekta a hatóságokkal együttműködő volt hitszónoka szerint először a gyerekeket éheztették halálra: „a napon kellett böjtölniük gyorsabb haláluk érdekében”, majd a nők és férfiak következtek. A fiatalokat étlen-szomjan kunyhókban tartották öt-öt napig, majd „pokrócokba csavarták és eltemették még azokat is, akik még lélegeztek”. Sajtóértesülések szerint több holttestnek eltávolították a szerveit, a rendőrség ezért feltételezi, hogy a gyanúsítottak szervkereskedelemmel is foglalkoztak. A halottkémi jelentések szerint több esetben fojtogatásra, fulladásra és verésre utaló jeleket is találtak a holttesteken.

William Ruto kenyai elnök májusban a hatóságok felelősségét firtatta a szekta ügyében. Leszögezte: a térségben működő rendőrség és a helyi vezetés megelőzhette volna a tragédiát. Paul Nthenge Mackenzie szektavezért április 14-én letartóztatták gyerekek elrablásának gyanújával, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Egyelőre terrorizmussal vádolják, de Kindiki Kithure belügyminiszter elmondta, hogy népirtással kapcsolatos bűncselekmények miatt is indíthatnak ellene büntetőeljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!