EU-párti mozgalom nyerte a montenegrói parlamenti választást

2023. június 12. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Milojko Spajić vezette, tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot vasárnap a montenegrói előrehozott parlamenti választáson a CeMI közvélemény-kutató előzetes eredményei szerint – írja az MTI.

A CeMI országosan 400 szavazóhelyiségből gyűjtött reprezentatív mintájának 90,5 százalékos feldolgozottsága mellett az Európa Most! a szavazatok 25,5 százalékát szerezte meg. Bár a mozgalom a legtöbb voksot szerezte, koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz.

Spajić időközben már be is jelentette pártja választási győzelmét. „Hatalmas győzelem ez az Európa Most! mozgalom számára. A nyomás ellenére parlamenten kívüli pártból kevesebb mint egy év alatt Montenegró legnagyobb pártjává váltunk. Nyilvánvaló, hogy mi fogjuk megalakítani az új Európa-barát kormányt” – mondta Spajić, aki 2020 és 2022 között Montenegró pénzügyminisztere volt.

Milojko Spajić, a leendő montenegrói kormány miniszterelnök-jelöltje nyilatkozik a sajtónak a választások után 2023. június 11-én, Podgoricában – Fotó: Savo Prelevic / AFP
Milojko Spajić, a leendő montenegrói kormány miniszterelnök-jelöltje nyilatkozik a sajtónak a választások után 2023. június 11-én, Podgoricában – Fotó: Savo Prelevic / AFP
  • A második helyen az előrejelzések szerint az 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) végzett a voksok 23,8 százalékával.
  • A Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség pedig harmadik helyen végzett az előrejelzés szerint a szavazatok 14,7 százalékával.
  • A Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom választási szövetsége a voksok 12,3 százalékával negyedik helyen áll.

A CeMI adatai szerint a választói részvétel mintegy 56 százalékos volt, ami lényegesen alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2020-as parlamenti választás alkalmával. Az országos választási bizottság a végleges eredményeket várhatóan a napokban fogja közzétenni, tájékoztatásuk szerint 15 párt és pártszövetség versengett a 81 parlamenti helyért.

Várhatóan nem lesz egyszerű a kormányalakítás folyamata – mondta Ognjen Mitrović választási szakértő a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) hétfő reggeli műsorában. A CeMI ellenőrző és kutatóközpont koordinátora szerint a 2020-as parlamenti választások történelmi jelentőségűek voltak, mert jelentős változást hoztak, és megbuktatták a korábban harminc éven át vezető pártot (DPS), ám a mostani voksolás is fontos volt, mert megmutatta, hogy a montenegrói emberek változásra vágynak, ám belefáradtak a politikai csatározásokba.

A választás rámutatott, hogy most már hivatalosan is az Európa Most! mozgalom a legerősebb politikai erő Montenegróban, és miután az áprilisi elnökválasztáson ennek a pártnak a jelöltje tudott győzni, most a parlamentben is ez a tömörülés lesz többségben.

A koalíciós tárgyalások a szoros eredmények miatt jelentősen elhúzódhatnak, hiszen látszik, hogy egyetlen párt sem tud egyedül kormányt alakítani, sőt – mivel az Európa Most! elutasít bármilyen együttműködést a korábban kormányzó DPS-szel – több szövetségesre is szüksége lesz. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy stabil kormány tud felállni, mivel a pártok elképzelései nagyon eltérőek, és a 2020-as választást követően is az egyet nem értések vezettek az akkori, politikailag sokszínű kormány bukásához is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!