Hadijelentések: az ukránok egy falu visszafoglalásáról, az oroszok egy ukrán vadászgép lelövéséről számoltak be

2023. június 11. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Független forrásokból általában nem ellenőrizhetők sem az orosz, sem az ukrán hadisikerekről szóló hivatalos jelentések, de a főbb összecsapások helyszínére azért következtetni lehet belőlük. Nézzük, mit tartott fontosnak közzétenni a két fél vasárnap délután. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója a Twitteren azt közölte, hogy az ukrán erők visszafoglalták Blahodatne települést.

A zaporizzsjai terület határához közeli, de már a donyecki területen található falu Mariupoltól mintegy 120 kilométerre északnyugatra fekszik, Donyeck városától pedig kb. 100 kilométer távolságra. Gerascsenko a Twitteren közzétett egy videót, amin egy ukrán zászlót tűznek ki katonák egy romos épületre.

Az amerikai székhelyű Institute For The Study Of War (ISW) nevű elemzőcég szerint az ukrán hadsereg most „rendkívül nehéz” frontális támadásokat kísérel meg az orosz állások ellen, a helyzetet pedig tovább nehezíti Ukrajna légi fölényének hiánya. Ilyen helyzetben nem meglepőek az ukrán veszteségek.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint három ukrán támadást is visszavertek Zaporizzsja régióban, Herszon környékén pedig lelőttek egy ukrán Szu-25-ös vadászgépet. Szintén vasárnap Oroszország azt állította, hogy Ukrajna sikertelen kísérletet tett arra, hogy hat nagysebességű drónhajóval megtámadjon egy orosz hadihajót. A Priazovije nevű orosz hajó a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetékek útvonalát figyelte meg és őrizte a Fekete-tenger délkeleti részén.

(Ukrajnában több Blahodatne nevű település található. A poszt első verziójában az eredeti ukrán forrást alapul véve tévesen szerepelt a helymegjelölés a térképen egy kb. 60 kilométerre keletre fekvő ugyanilyen nevű településsel. A hibára egy olvasónk hívta fel a figyelmet.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!