Már játszanak és kicsit beszélnek is a dzsungelben 40 nap után megtalált gyerekek

2023. június 11. – 07:43

Már játszanak és kicsit beszélnek is a dzsungelben 40 nap után megtalált gyerekek
Kolumbiai katonák veszik körbe az Amazonas őserdőben megtalált gyerekeket Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Néha már játszanak és lassan beszédük is visszatér, de néhány hétig kórházban kell maradnia annak a négy testvérnek, akik negyven napot töltöttek az Amazonas dzsungeléban, miután túléltek azt a május 1-én történt repülőgép-balesetet, amelynek során lezuhant az őket szállító Cessna 206 kisrepülőgép, írja a BBC.

A gép maradványait és a két pilóta, illetve az uitoto bennszülött csoporthoz tartozó gyerekek anyjának holttestét már korábban megtalálták a hatóságok, így azt is tudták, hogy a gyerekek túlélhették a balesetet. A közelben felfedezték lábnyomaikat, illetve találtak egy ivópalackot, egy ollót, egy hajkötőt és egy rögtönzött menedéket is.

Hetekig helikopterekkel, majd a helyi őslakosok bevonásával keresték őket, és a kutatás során a levegőből nagyanyjuk üzenetét sugározták nekik hangszórókon keresztül, hogy maradjanak egy helyben.

A cikk szerint a tizenhárom, kilenc-, öt- és egyéves testvérek közül a legidősebb, Lesly mentette a többieket, aki korábban is rendszeresen vigyázott rájuk, és ő gondoskodott a táplálkozásukról is, amit eleinte a roncsok közt talált maniókakenyérrel, liszttel és magvakkal oldottak meg, de Lesly gyümölcsöket is talált a bokrok közt.

Nagyapjuk azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy unokái egyelőre nagyon gyengék, de örülnek, hogy viszontláthatják családjukat, miután több mint egy hónapos kutatás után, pénteken előkerültek. Orvosaik szerint nem szenvedtek súlyos egészségkárosodást, csupán néhány lágyrész-sérüléssel, harapásnyomokat és bőrelváltozásokat találtak a testükön, így teljesen felépülhetnek.

A kutatást vezető Pedro Sanchez tábornok elismerően nyilatkozott a keresésben segítő bennszülötteknek, és csodának nevezte, hogy megtalálták az eltűnt gyerekeket. Egy kisebb mentőcsapat tovább folytatja a kutatást egy mentéshez használt belga juhászkutyáért, amely a gyerekek után indított keresés során tűnt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!