Johnson után már a harmadik brit konzervatív képviselő mond le, az ellenzék előrehozott választásokat követel

2023. június 10. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson volt miniszterelnök után másik két brit konzervatív parlamenti képviselő is lemondott – írja a Guardian. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az ő körzeteikben előrehozott választásokat fognak tartani, ami komoly kihívás lehet a kormányzó Konzervatív Pártnak.

Boris Johnson pénteken azután jelentette be azonnali lemondását a parlamenti képviselői helyéről, hogy megkapta a partygate-jelentést, amely a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partik ügyét dolgozta el. A partygate-jelentés szerint Johnson miniszterelnöksége alatt félrevezette a brit parlamentet, Johnson védekezése szerint viszont ő csak azt mondta el ott, amit a tanácsadóitól hallott.

Kicsivel Johnson pénteki lemondása után Nadine Dorries egykori kulturális miniszter is bejelentette, hogy megválik képviselői helyétől, majd szombaton Nigel Adams követte őket. Mindketten Johnson szoros szövetségesei voltak.

A lemondásokat követően az ellenzéki pártok előrehozott választások kiírását kérték. A közvélemény-kutatások szerint ha most tartanának választásokat, akkor az ellenzéki Munkáspárt akár 10-15 százalékkal verhetné a kormányzó Konzervatívokat, a választási rendszer aránytalansága miatt viszont még ezzel sem lenne biztos, hogy többséget szereznének a parlamentben.

Valószínűbb, hogy nem írnak ki előrehozott választást, hanem a lemondók körzeteiben lesz csak szavazás. Dorries és Adams erősen jobboldali, vidéki körzetek képviselői voltak, Johnson viszont London egyik külvárosából került a parlamentbe, amit könnyen megszerezhetnek a most erősebb ellenzékiek. Ezek az időközi választások lesznek az elsők azóta, hogy tavaly Rishi Sunak lett a brit miniszterelnök, az eredményük tehát az ő megítélésére is hatással lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!