Ukrajna a paksi bővítés miatt panaszt tett az EU-nál

2023. június 8. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát – közölte Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a Telegramon.

„A Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket. Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést” – közölte az ukrán kormányfő az MTI híre szerint.

Hozzátette, hogy ezt a kérdést már felvetette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsának szerdai, Párizsban tartott miniszteri szintű értekezletén elmondott beszédében is.

„A kahovkai vízerőmű katasztrófája és a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalása fényében az ilyen döntések szürreálisnak tűnnek” – hangsúlyozta Szmihal. Szerinte szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!