54 tonnányi hulladékot vittek le a hegymászók után a Mount Everestről

2023. június 8. – 12:11

54 tonnányi hulladékot vittek le a hegymászók után a Mount Everestről
Szemétszedés a Mount Everesten – Fotó: Namgyal serpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

54 tonna hulladékot hagytak a hegymászók a Mount Everesten ebben a szezonban, erről az a nepáli bizottság számolt be, amelyik a környezetszennyezést ellenőrzi minden egyes idény végén. A monszun miatt Nepálban véget ért az idei szezon.

Azt is közölték, hogy az összegyűjtött hulladék közül

  • 19 031 kilogramm papír és műanyag,
  • 7 745 kilogramm konzervdoboz és palack,
  • 18 707 kilogramm emberi ürülék,
  • 8 747 kilogramm konyhai hulladék volt.

Yubaraj Khatiwada, a Turisztikai Minisztérium igazgatója elmondta, hogy idén tavasszal körülbelül 120 hegymászó érte el sikeresen a Mount Everest 8848 méteren lévő csúcsát, tizenketten meghaltak, de az áldozatok pontos számát az eltűnések miatt még nem határozták meg. A magyar Suhajda Szilárd keresését május 27-én fejezték be. Suhajda az első olyan magyar hegymászó szeretett volna lenni, aki oxigénpalack és serpák nélkül jut fel a Föld legmagasabb csúcsára.

Arról is tájékoztattak, hogy a Mount Everest-expedíciókra 478-an kaptak engedélyt ebben a ciklusban, közülük 376 férfi és 102 nő volt. Az ebből származó bevétel 765 millió rúpiára tehető, ami nagyjából kétmilliárd forintnak felel meg. A zsúfoltság miatt foglalkoznak a kérdéssel, hogyan tudják korlátozni az oda látogatók számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!