Putyin drezdai KGB-ügynökként nem James Bond volt, hanem csak egy egyszerű csinovnyik

2023. június 5. – 13:46

Putyin drezdai KGB-ügynökként nem James Bond volt, hanem csak egy egyszerű csinovnyik
Vlagyimir Putyin aktája a keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi irataiban – Forrás: MDR Investigativ / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

KGB-s James Bond helyett legfeljebb a szovjet titkosszolgálat aktatologatója lehetett Vlagyimir Putyin, amikor a 80-as években a kelet-németországi Drezdában szolgált ügynökként – erről elsőként a Spiegel írt a szombati számában, a cikket az Insider szemlézte.

Putyin 23 éves korában, 1975-ben csatlakozott a szovjet titkosszolgálathoz, a német hetilap szerint pedig évek óta terjednek legendák arról, hogy milyen magas rangú munkákat végezhetett az orosz elnök drezdai kiküldöttként 1985 és 1989 között. Vadabb elméletek szerint kapcsolatot tarthatott fenn a Nyugat-Németországban aktív szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakcióval (RAF), akiket fegyverekkel is elláthatott.

A Spiegel oknyomozása szerint viszont Putyin munkája valójában nem volt több némi „banális” csinovnyikmelónál.

„Leginkább abból állt a munkája, hogy vég nélkül ellenőrizte a nyugatnémet rokonok látogatási kérelmeit [az NDK-ba], vagy keresett potenciális informátorokat a Drezdai Egyetem külföldi hallgatói között”

– mondta a lapnak Putyin egyik egykori KGB-s kollégája. A keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi irataiban is csak az szerepel Putyin neve alatt, hogy melyik napon született, és milyen adminisztratív munkákat végzett. Egy egykori Stasi-tiszt, Horst Jehmlich azt mondta, Putyin Drezdában csak egy „lótifutija” volt a szovjet szolgálatoknak.

1989-ben, a berlini fal leomlása után Putyin visszavonult Németországból, és évekkel később hivatalosan alezredesként szerelt le a KGB-ből. Igaz, egy 2015-ös interjúban a KGB egykori magas rangú tisztje, Oleg Kalugin arról beszélt, Putyin húsz év szolgálat után is legfeljebb őrnagyi rangot kaphatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!