Orbán Viktor népszerűbb Szlovákiában és Bulgáriában, mint Magyarországon

2023. június 5. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktort a szlovákok és bolgárok jobban szeretik, mint a magyarok: egy nemzetközi felmérés szerint abban a két országban 48-48 százalékos a népszerűségi indexe, míg Magyarországon csak 43 százalékos – írja a Népszava.

A balti államokban és a lengyeleknél ugyanakkor kiábrándultak belőle; a korábbi lengyel–magyar barátság, például a Békemenetekre érkező lengyel „testvérfelvonulók” emlékének fényében figyelemreméltó, hogy Lengyelországban csak 18 százalékon áll a népszerűsége. Ugyanennyi Lettországban, míg Litvániában csak 13 százalékos (a harmadik balti állam, Észtország nem szerepelt a felmérésben). A románoknál és a cseheknél nagyjából azonos, 32 és 28 százalékos a magyar kormányfő megítélése.

A közép- és keleti európai térség országaiban végzett felmérés (az 51 oldalas dokumentumot itt találja pdf-ben) arra utal, hogy Orbán Viktor népszerűségének alakulása szoros összefüggésben áll azzal, hogy az adott országban milyen fokú az oroszpártiság.

A felmérés szerint ugyanis Bulgáriában és Szlovákiában a válaszadók kevesebb mint fele hibáztatja a háborúért Moszkvát: a szlovákok 40, a bolgárok 44 százaléka, míg Magyarországon 54 százalék, a balti államokban és a cseheknél 70 fölötti, a lengyeleknél 85 százalék ez az arány.

Putyinról a bolgár válaszadók 32 százaléka volt jó véleménnyel, a szlovákoknál 27, a magyaroknál 21 százalékos a népszerűsége (a cseheknél, lengyeleknél és a két balti államban a 10 százalékot sem haladja meg). Ezzel párhuzamosan Zelenszkijről a szlovákok 31, a bolgárok 37 százaléka, a magyarok 41 százaléka vélekedik kedvezően, míg a többi államban 57-89 százalék között van a népszerűsége. Ezzel együtt nem meglepő, hogy Joe Biden megítélése is ebben a három országban a legrosszabb: a szlovákok és a bolgárok 29-29, míg a magyarok 42 százaléka vélekedik róla kedvezően (a sorban következő Romániában már 62 százalékos a népszerűsége).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!