Három év maszkviselés után arra tanítják a japánokat, hogyan kell mosolyogni

2023. június 5. – 15:16

Három év maszkviselés után arra tanítják a japánokat, hogyan kell mosolyogni
A tokiói Kavano Keiko mosolyiskolája – Fotó: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira hozzászoktak a maszkviseléshez Japánban, hogy az embereket most már kurzusokon tanítják meg újra mosolyogni, írja a Sky News.

A maszkviselés már a koronavírus-járvány kitörése előtt is igen jellemző volt a szezonális betegségek és a szénanátha ellen, a pandémia során pedig az egész ország felvette a maszkot – amit azóta sem akarnak annyira levenni a japánok. Az NHK japán közmédia májusi felmérése szerint a lakosság 55 százaléka ugyanúgy hordja a köztereken a maszkot, mint a járványügyi korlátozások idején, és csak 8 százalékuk állt le teljesen a maszkozással.

„A Covid ideje alatt nem igazán használtam az arcizmaimat” – mondta egy 20 éves nő, Josida Himavari a brit hírtévének. Josida most egy „mosolyinstruktorhoz” jár, aki segít neki és „iskolatársainak” újra megmozgatni az arcizmaikat.

A tokiói mosolyiskola diákjai – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters
A tokiói mosolyiskola diákjai – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters

A 7700 jenbe (azaz átszámítva 19 ezer forintba) kerülő kurzus iránti igény az utóbbi időben megnégyszereződött. „Egyre többen akarnak újra mosolyogni” – mondja a kurzust vezető Kavano Keiko, ami szerinte összefüggésben lehet a turizmus növekedésével – „Egy mosoly azt mutatja: nincs nálam fegyver, nem jelentek rád veszélyt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!