Dél-koreai vadászat az észak-koreai kémműholdat szállító rakéta roncsaira

2023. június 5. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai haditengerészet keresőakciót indított a héten a Sárga-tengerbe zuhant észak-koreai rakétaroncsok felkutatására, írja az MTI a Yonhap dél-koreai hírügynökség nyomán. Dél-Korea az Egyesült Államokkal közösen kívánja a kiemelt roncsokat megvizsgálni.

Egy roncsdarabot már találtak, de annak kiemelését vasárnap meg kellett szakítani a rossz időjárási körülmények miatt. A haditengerészet azon fáradozik, hogy felhozza a felszínre a mintegy 30 méter hosszú Csollima–1 elnevezésű hordozórakéta 15 méter hosszú darabját.

A haditengerészet szombaton a tengeri kutató-mentő egysége mélytengeri búvárjait is bevetette, hogy nagy szakítószilárdságú köteleket rögzítsenek a tengerfenéken, 75 méteres mélységben lévő roncshoz. A közlés szerint a műveletet az időjárási körülményektől függően hétfőn folytatják.

Az észak-koreai hordozórakéta roncsai amit Koreai-félsziget déli részén emeltek felszínre 2023. május 31-én Fotó: Dél-Koreai Védelmi Minisztérium / Reuters
Az észak-koreai hordozórakéta roncsai amit Koreai-félsziget déli részén emeltek felszínre 2023. május 31-én Fotó: Dél-Koreai Védelmi Minisztérium / Reuters

A hadsereg úgy véli, hogy a hordozórakéta második és harmadik fokozatát találhatták meg, bár további törmeléket egyelőre nem sikerült felkutatniuk.

Észak-Korea május 31-én tett kísérletet arra, hogy felbocsásson egy kémműholdat az űrbe, de az eszközt szállító hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant 200 kilométerre nyugatra a dél-koreai Eocsheong szigettől. Az eset riadalmat és heves bírálatokat váltott ki Dél-Koreában és Japánban. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!