Fél Ausztria ezen röhög: egy Excel-táblázaton ment félre az osztrák szocdemek elnökválasztása

2023. június 5. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Feladta a munkáját az osztrák Hírcsárda: a Tagespresse azután jelentette be, hogy bezárják a lapot, miután kiderült, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Pártnál (SPÖ) senki nem tud nagyobb viccet csinálni magából az országban.

A szocdemek a hétvégén tartottak rendkívüli kongresszust arról, ki vezesse a pártot. Az SPÖ-t eddig vezető Pamela Rendi-Wagnert ugyanis régóta próbálta már kihívni Burgenland tartományi vezetője, Hans-Peter Doskozil, aki szerint csak kemény bevándorlásellenes politikával és szociális intézkedésekkel lehet visszahozni szavazókat a gyengélkedő párthoz.

Szombaton úgy tűnt, hogy Doskozillal új irányt vehet a párt, a szavazatszámlálás alapján ugyanis az 596 érvényesen leadott szavazatból 316-ot ő kapott a linzi kongresszus küldöttgyűlésén, 279-et pedig ellenfele, az inkább középre húzó Andeas Babler.

Nade: 316 meg 279 az nem 596, hanem eggyel kevesebb. Ez feltűnt az osztrák köztévé, az ORF híradósának, Martin Thürnek is, aki megkereste a szocdemek választási bizottságát azzal, hogy mi lehetett a bibi.

Hétfőn aztán kiderült, hogy egy Excel-táblázat félreszámolása miatt félrement vagy tucatnyi szavazat a számláláson, így valójában Andreas Babler nyerte meg a vezetőválasztást.

A végeredmény szerint eggyel több, 597 szavazatot adtak le érvényesen: Babler az újraszámlálás alapján 317 szavazatot kapott, míg Doskozil 280-at, így ő vezetheti az SPÖ-t a 2024-ben esedékes parlamenti választáson.

Hans-Peter Doskozil az újraszámlálás után bejelentette, hogy nem ambicionálja többé az országos politikát, és marad a kelet-ausztriai tartomány vezetésénél, az ügyet pedig az osztrák szociáldemokrácia „mélypontjának” nevezte.

A hétfői újraszámlálás után pedig felrobbant az osztrák sajtó: „Bármelyik osztrák iskolai osztály felkészültebben szavaz a diákönkormányzati képviselőjéről, mint ami ebben a zagyvaságban történt” – írta Twitterén az osztrák köztévé vezető híradósa, Armin Wolf. „Ausztriában gyorsan utolérte a valóság a szatírát” – idézi a Heute napilap főszerkesztőjét a Standard, a Kronen Zeitung vezetője pedig azt mondta, „majd leesett a székről” a hír hallatán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!