Egy kínai hadihajó veszélyesen bevágódott egy amerikai romboló elé a Tajvani-szorosban

2023. június 4. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap elítélte a kínai hadsereg „egyre kockázatosabb” akcióit Ázsiában, miután az elmúlt napokban két incidens is történt a két ország hadereje között, írta az MTI.

„Továbbra is aggódunk a Népi Felszabadító Hadsereg egyre kockázatosabb és kényszerítő jellegű tevékenysége miatt a térségben, beleértve az elmúlt napokat is” – mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője, aki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt vesz részt Szingapúrban egy biztonsági konferencián.

Az elmúlt tíz napban két incidens is történt, amelyekben amerikai és kínai fegyveres erők vettek részt a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren.

Szombaton az amerikai haditengerészet azzal vádolt meg egy kínai hajót, hogy „veszélyesen” hajózott a Chung-Hoon rombolója közelében, amikor az a Tajvani-szoroson áthaladt együtt egy kanadai hajóval. Az esetről felvétel is készült, az amerikaiak azt állítják, hogy 150 yardra (137 méter) közelítették meg őket a kínaiak, és ezzel megsértették a nemzetközi vizeken való biztonságos áthaladásra vonatkozó tengeri "közlekedési szabályokat

Kína nem említette az incidenst, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy „szándékosan bajt okoznak a Tajvani-szorosban”.

Tajvanon 1949-ben kiáltották ki a Kínai Köztársaságát, de a Kínai Népköztársaság még mindig saját felségterületének, tartományának tekinti a szigetországot, és már évek óta zajlanak a két ország közötti incidensek. A Tajvani-szorosban az Egyesült Államok is jelen van haderejével, és Joe Biden elnök többször jelezte, hogy meg fogják védeni Tajvan függetlenségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!