Csak a kapitány és a felesége nem volt kém a Maggiore tóban elsüllyedt hajón

2023. június 3. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhárom olasz és nyolc izraeli ügynök tartózkodott annak a turistahajónak a fedélzetén, ami még hétfőn süllyedt el az olaszországi Maggiore-tóban, az ügy körülményeit Carlo Nocerino ügyész vizsgálja, szerinte csak a kapitány és az ő orosz felesége nem dolgozott a hírszerzésnél, írja a BBC.

A Maggiore tó az Alpok déli oldalán, Olaszország és Svájc közös területe, a turisták kedvence, az idelátogatók hajóztatásából élt eddig az 53 éves Claudio Carminati és orosz származású felesége is, hajójuk, a Goduria nevű állítólag egy születésnapi kirándulás keretében indult egy Sesto Calende-i kikötőből vasárnap este, hogy a szárazföldre vigye az ünneplő társaságot.

A fedélzeten a legénység mellett nagyjából 20 vendég tartózkodott, pedig a Goduria hivatalosan csak 15 főt bírt volna el. Az olasz hatóságok szerint a nagyjából 16 méter hosszú hajó súlyosan túl volt terhelve, és a sétahajózásnak egy hirtelen keletkezett szélvihar vetett véget, a hajó felborult és elsüllyedt.

A baleset iránt óriási az érdeklődés, főleg azután, hogy kiderült, a vendégek nagyrészt ügynökök voltak és közülük négyen meghaltak. Egyikük a hajó tulajdonosának 50 éves, orosz származású felesége, Anja Bozskova, rajta kívül a Vice szerint az áldozatok között volt az olasz hírszerzés két tagja, az 53 éves Tiziana Barnobi és a 62 éves Claudio Alonzi, valamint az izraeli hírszerzés egy nyugalmazott tagja, a 60 éves Simoni Erez.

„A Moszad egy kedves, odaadó és profi barátot veszített el, aki évtizedeken át Izrael biztonságának szentelte életét, még nyugdíjba vonulása után is” – áll a hivatal közleményében, amelyben kitértek arra is, hogy a munkakörét annak bizalmas jellege miatt nem pontosíthatják.

A balesetet számos rejtély övezi, ezekről részletesen ebben a cikkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!