Egy elsüllyedt hajó, egy rakás titkos ügynök és megannyi kérdés

2023. június 1. – 22:24

Egy elsüllyedt hajó, egy rakás titkos ügynök és megannyi kérdés
Mentőcsapatok dolgoznak a Magggiore tavon, a baleset helyszínén – Fotó: Mattia Ozbot / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg mindenki ismer olyan embert, aki minden évben megadja a módját annak, hogy a baráti körével együtt megünnepelje a születésnapját. Ők azok, akik nem elégednek meg egy szimpla tortával, vagy egy laza kocsmázással, ezért mondjuk többnapos születésnapot tartanak, esküvőt megszégyenítő vendégsereget hívnak össze, vagy kibérelnek valami szokatlan helyszínt.

Nos, ilyesmi figura ünnepelhette a születésnapját Olaszországban is a Maggiore tónál, egy szigeten. Csakhogy a partinak tragikus vége lett, miután a vendégeket szállító hajó a viharos szélben elsüllyedt, és négyen meghaltak, többen kórházba kerültek. Erről szóltak az első hírek néhány napja.

Azóta viszont az is kiderült, hogy a fedélzeten több különböző nemzet titkosszolgálatának munkatársai voltak.

Az áldozatok közül hárman lehettek hírszerzők, és állítólag a vendégek jó része ügynök volt. Arról csak találgatni lehet, hogy miféle születésnap az, ahol a fél világ titkosszolgálata jelen van.

Túlterhelt hajó + rossz idő = tragédia

A Maggiore tó az Alpok déli oldalán, Olaszország és Svájc közös területe, a turisták kedvence. Itt kereste a kenyerét az ide látogatók hajóztatásával az 53 éves Claudio Carminati és orosz származású felesége.

Carminati Goduria nevű hajója állítólag egy születésnapi kirándulás keretében indult egy Sesto Calende-i kikötőből vasárnap este, hogy a szárazföldre vigye az ünneplő társaságot. A fedélzeten a legénység mellett nagyjából 20 vendég tartózkodott, pedig a Goduria hivatalosan csak 15 főt bírt volna el. Az olasz hatóságok szerint a nagyjából 16 méter hosszú hajó súlyosan túl volt terhelve, ezen pedig csak tovább rontott az időjárás.

A kellemes sétahajózásnak egy hirtelen keletkezett szélvihar vetett véget.

A térségben az utóbbi időben amúgy is rossz időjárás uralkodott, az olasz meteorológiai szolgálat zivatarriadót adott ki. A Lombaridában tomboló vasárnapi szélvihar olyan erős volt, hogy a régió repterén is komoly késéseket okozott. A hajó Sesto Calende és Arona települések között borult fel, miután a helyiek beszámolója szerint egy kisebb tornádó keletkezett a tó felett.

A BBC szerint mindenkinek sikerült a vízbe ugrania, de az olasz lapok szerint többen a hajóban rekedtek. A vendégek közül többeknek sikerült kiúszni a partra, vagy szomszédos hajók vették fel őket. De a mentőalakulatok így is 19 embert mentettek ki a vízből. A La Stampának nyilatkozó helyi hajósok szerint volt, akit újra kellett éleszteni. A hajóroncs most 15 méterrel a vízfelszín alatt fekszik.

Kik voltak a fedélzeten?

A fedélzeten tartózkodó utasok között főleg izraeli és olasz állampolgárok voltak, de a Sky Italia értesülései szerint britek is utazhattak a hajón. Bár ezt a hatóságok nem erősítették meg, a brit külügy jelezte, hogy kapcsolatban állnak az olasz hatóságokkal, és készek segítséget nyújtani.

A négy halálos áldozatról a következőket tudni: egyikük a hajó tulajdonosának 50 éves, orosz származású felesége, Anja Bozskova, rajta kívül a Vice szerint az áldozatok között volt az olasz hírszerzés két tagja, az 53 éves Tiziana Barnobi és a 62 éves Claudio Alonzi, valamint az izraeli hírszerzés egy nyugalmazott tagja, a 60 éves Simoni Erez.

„A Moszad egy kedves, odaadó és profi barátot veszített el, aki évtizedeken át Izrael biztonságának szentelte életét, még nyugdíjba vonulása után is” – áll a hivatal közleményében, amelyben kitértek arra is, hogy a munkakörét annak bizalmas jellege miatt nem pontosíthatják.

Fotó: Mattia Ozbot / Getty Images
Fotó: Mattia Ozbot / Getty Images

A sajtójelentések szerint a hajó elsüllyedése után legalább két tucat vendéget szállítottak különböző kórházakba, köztük izraeli tisztviselőket és vendégeket – mondta a Vice-nak egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselő. Ő arról beszélt, hogy közel tíz jelenlegi vagy volt izraeli hírszerzőtisztet szállítottak két magánrepülőgéppel izraeli kórházakba.

A járatfigyelő oldalak szerint egy gép hétfő reggel indult Tel-Avivból, megérkezett a milánói repülőtérre, majd hamarosan fordult is vissza a Ben-Gúrión repülőtérre. A jelentések szerint a hazareptetéssel még azt sem várták meg, hogy a parti izraeli résztvevői visszaadják a bérelt autókat, amelyeket az utazás során használtak. Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a diplomatákkal együtt dolgozik azon, hogy hazavigyék Erez holttestét.

Legalább öt, hajón utazó olasz állampolgárt a helyi kórházakba vittek, majd a kormány tisztviselői nevük megadása nélkül átszállították őket más létesítményekbe, hogy védjék a személyazonosságukat. Ez alapján nem kizárt, hogy ők is az olasz hírszerzés ügynökei, vagy valamilyen tisztségviselők lehettek.

A húsz vendég közül két emberről nem derült még ki az állampolgársága, vagy információ, ami utalna a munkájukra.

Baráti találkozó a katonai kiképzőközpont mellett

A születésnapi parti szokatlan összetételű vendégserege miatt nem meglepő módon elindultak a találgatások, hogy valóban magánjellegű volt-e az összeröffenés. Az olasz sajtó szerint a jelenlevő ügynökök korábban többször is találkoztak a munkájuk során, így összebarátkoztak, és emiatt ünnepelték együtt valamelyikük születésnapját a hajón.

„Ez egy átlagos társasági esemény volt, ahol vegyítették az üzleti és a magánéletet. Mind Olaszország mind Izrael szempontjából tragikus, ami történt” – mondta a Vice forrása.

A Corriere della Sera napilap ugyanakkor arról számolt be, hogy az összejövetel a hírszerzők munkatalálkozója lehetett, és más olasz lapok is azt sugallták, hogy a hajón lévő ügynökök nem csak ünnepelni készültek.

A La Stampa is úgy tudja, hogy a fedélzeten tartózkodók közül 19-en most is szolgálatban lévő vagy nyugalmazott izraeli és olasz ügynökök voltak. „Ez egy lehetőség volt a két ország ügynökei közötti információcserére” – jelentette ki az olasz lap.

Ráadásul Sesto Calende alpolgármestere szerint a balesetben meghalt Bozskova is az orosz titkosszolgálathoz kötődött – bár ezt nem erősítette meg semmilyen hivatalos szerv, könnyen lehet, hogy csak pletykáról van szó. A Bozskovával kapcsolatos spekulálás azonban jól mutatja, hogy az eddig napvilágot látott információk alapján mennyire könnyű összeesküvés-elméletek irányába elindulni.

Egy másik érdekes egybeesés, hogy a tragédia előtt egy nappal, május 27-én ünnepelték a Sesto Calendében levő Leonardo Kiképző Akadémia fennállásának 100. évfordulóját. Az ügyben nyomozó hatóságok szerint lehetséges, hogy a társaság erre az alkalomra jött Olaszországba – nem mellesleg az akadémia jubileuma születésnapnak is betudható.

A történtek miatt büntetőeljárás indult a hajó kapitánya ellen, ennek köszönhetően pedig felszínre került már néhány további információ. A helyszínelő rendőrök vallomásai alapján egyes áldozatok állítólag azt mondták, hogy „egy izraeli kormányküldöttség tagjai”. Ám a nyomozás során a titkosszolgák úgy is dönthetnek, hogy nem mondanak semmit arról, hogy pontosan miért voltak a hajón. A nyomozók érdeklődése egyelőre csak annak megállapítására irányul, hogy a Goduria biztonságos körülmények között hajózott-e, és hogy a kapitány elkerülhette volna-e a katasztrófát – az, hogy a meghalt hírszerző tisztek és a többiek miért voltak ott, egyelőre nem érdekes a hatóságok számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!