Kuleba Orbánnak: Ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából

2023. június 3. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi sajtótájékoztatón visszavágott Orbán Viktornak, aki ismét felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel az ellentámadással, és inkább tárgyaljon Oroszországgal, írja a Pravda európai kiadása. Kuleba azt mondta, Ukrajna mindenkinél jobban akarja a béke mielőbbi helyreállítását, „de olyan igazságos békét, olyan békét, amely mindenekelőtt a területi integritás helyreállítását foglalja magában”.

Fotó: Amanuel Sileshi / AFP
Fotó: Amanuel Sileshi / AFP

„Amikor valaki azt kezdi mondani, hogy ne ellentámadjunk, tárgyaljunk – nos, ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz ellentámadás” – mondta Kuleba. Az ukrán külügyminiszter elutasította azokat a javaslatokat, „amelyek folyamatosan azon a prizmán keresztül közelítik meg a problémákat, hogy Ukrajnának valamit fel kell áldoznia ahhoz, hogy megoldáshoz jusson”.

„Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely 2014 és 2022 között teljesen megbukott. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát” – mondta.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában hozta szóba, hogy az ukránok ellentámadásra készülnek, ami „az ukránok dolga, magam sem szeretnék hadászati babérokra törni. De még a magamfajta másfél éves katonai viseltséggel rendelkező ember is pontosan tudja – hadászati akadémiai tudás nélkül is, mert megtanulta a hadseregben –, hogy ha támadok, akkor háromszor akkora veszteségem lesz, mint annak, aki védekezik. És egy olyan ország, aminek a lakossága a szembenálló félnek a töredéke, ilyen körülmények között nagy hadászati támadásokat indítani, az vérfürdő. Mindent meg kell tennünk, még az ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzük a feleket arról, tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra”, fejtegette Orbán. Az interjút itt tudja elolvasni újra.

(Pravda)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!