Meghalt a német hegymászó, aki le akart síelni a világ harmadik legmagasabb hegyéről

2023. május 30. – 21:07

Meghalt a német hegymászó, aki le akart síelni a világ harmadik legmagasabb hegyéről
Luis Stitzinger / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találtak rá Luis Stitzinger tapasztalt német hegymászóra a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsán a Himalájában, írja a The Himalayan Times. A hegyivezetőként és síoktatóként is dolgozó Stitzingert csütörtökön nyilvánították eltűntnek. Az 54 éves hegymászó korábban egyedül indult el a 8586 méter magas Kancsendzönga hegyre India és Nepál határán.

A lap szerint holttestét végül 8400 méteren találták meg, öt serpa tudta lehozni a testét. A német hegymászó, hasonlóan Suhajda Szilárdhoz, oxigénpalack nélkül indult útnak, azt tervezte, hogy még a mostani szezonban sítalpakon ereszkedik le a Kancsendzöngáról. Stitzinger korábban hét, több mint 8000 méter magas hegyen síelt már, így volt hasonló tapasztalata.

Az elmúlt napokban bejárta a sajtót a magyar Suhajda Szilárd hegymászó tragédiája, aki nem élte túl a Mount Everest csúcstámadását. Eredeti tervei szerint a mászó május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére, hogy az első olyan magyar alpinista legyen, aki mindezt pótlólagos oxigén és serpák nélkül éri el. A Facebook-oldalán szombaton közölték, hogy a hegymászó mentőcsapat befejezte Suhajda keresését.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!