Az oroszok elfogatóparancsot adtak ki egy amerikai szenátor ellen, aki ezt kitüntetésnek fogja fel

2023. május 30. – 00:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor ellen. Az orosz vezetés korábban dühösen reagált Graham pénteken Kijevben elhangzott kijelentéseire.

Az ukrán elnöki hivatal kiadott egy szerkesztett videót Graham látogatásáról és találkozásáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ebben az amerikai politikustól elhangzott, hogy „oroszok halnak meg”, majd pedig az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatásról azt mondta, hogy „ez a legjobban befektetett pénzünk.” Az elnöki hivatal később kiadott egy hosszabb videót is, amelyből kiderült, hogy Graham nem közvetlenül egymás után tette a kijelentéseket.

Lindsay Graham Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel – Fotó: Handout / Ukranian Presidential Press Office / AFP
Lindsay Graham Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel – Fotó: Handout / Ukranian Presidential Press Office / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov vasárnap azt mondta, nehéz elképzelni nagyobb szégyent, mint hogy egy országnak ilyen szenátorai vannak. Graham egyik annak a 200 amerikai politikusnak, akiket az orosz vezetés tavaly kitiltott Oroszországból. Az orosz közmédiában már egyenesen Graham meggyilkolására utaltak az elfogatóparanccsal párhuzamosan.

Graham a Twitterén azzal reagált a körözésre, hogy nagy örömmel tölti el, hogy az Ukrajna melletti elkötelezettsége kivívta Vlagyimir Putyin rezsimjének haragját. Azt írta, egészen addig kitart Ukrajna mellett, amíg az összes orosz katonát ki nem űzik ukrán területről, az elfogatóparancsot pedig kitüntetésnek fogja fel.

Azt is megüzente, hogy hajlandó alávetni magát a Nemzetközi Büntetőbíróság ítélkezésének, ha az orosz vezetés is. Ezzel arra utalt, hogy Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát, miközben az márciusban elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen. (AP, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!