Előrehozott választást írnak ki Spanyolországban a kormányzó baloldal veresége után

2023. május 29. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Előrehozzák az eredetileg december végére tervezett parlamenti választást július 23-ra Spanyolországban, miután a kormányzó baloldali koalíció vereséget szenvedett a vasárnapi helyhatósági választásokon, írja az MTI.

A 2019-es és a 2023-as helyhatósági választási eredmények összehasonlítása – Forrás: RTVE
A 2019-es és a 2023-as helyhatósági választási eredmények összehasonlítása – Forrás: RTVE

Az RTVE spanyol közmédia által összeállított térképen is látszik, hogy a négy évvel ezelőtti helyhatósági voksoláshoz képest hogyan veszítette el a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tartományok és nagyvárosok többségét az ellenzéki jobbközép Néppárttal (PP) szemben. Nemcsak a PSOE, de a velük kormányzó radikális baloldali Unidas Podemos is veszített népszerűségéből, miközben a szélsőjobboldali Vox megduplázta a tartományi parlamenti képviselői számát.

Pedro Sánchez miniszterelnök szerint Spanyolország túljutóban van a koronavírus-járványból és az ukrajnai háborúból eredő válságon, „világos növekedési út” előtt áll, a kormány pedig a ciklus vége felé már el is érte a négy évvel ezelőtt ígért reformokat. Sőt, júliustól Madrid tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját – igaz, éppen ezek miatt fontos Sánchez miatt tisztázni, milyen politikát várnak a spanyol kormánytól, és szerintük ezt kiknek kell irányítani.

„Mint miniszterelnök, és mint a szocialista párt főtitkára, első személyben vállalom a felelősséget az eredményekért. Úgy gondolom, hogy erre választ kell adni, a népakaratnak alávetve demokratikus mandátumunkat”

– hangsúlyozta tévébeszédében Pedro Sánchez. A Néppárt úgy reagált a miniszterelnök bejelentésére, hogy szerintük ezzel akarják elterelni a figyelmet a választási győzelmükről – de készen állnak a júliusi előrehozott választásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!