„Megsérültem” – videó a földön fekvő magyar katonákról Koszovóban

2023. május 29. – 21:58

Másolás

Vágólapra másolva

Brutális videót tett közzé a Szabad Európa az észak-koszovói zavargásokban megsebesült KFOR-katonákról.

A felvételeken az látszik, hogy a helyi szerbek botokkal ütik és dobálják a NATO pajzsokkal felsorakozott békefenntartóit. A sorfal mögött pedig több sebesült katona is a földön fekszik. „Megsérültem” – hallatszik 0:12-nél egy magyar katonától, aki magyarul kiált segítségért.

A koszovói Zvečan településen tömegoszlatási feladatokra vetették be a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő katonáit.

Az összecsapásban a jelenlegi információk szerint más országok katonái mellett több mint 20 magyar katona is megsérült, köztük heten súlyosan, állapotuk stabil

írta Facebook-oldlán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja.

Egy másik videón hallatszik, ahogy a magyar katonák azt kiabálják, hogy „dobál a tömeg” és „üveggel dobál a tömeg”. Egy másik katona nem sokkal később azt kiáltja, hogy a tüntetők „meggyújtottak egy fáklyát”.

Három észak-koszovói településen hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközések voltak, az érintett településekre azért vonult ki a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is, hogy megakadályozzák a helyzet elfajulását.

Az észak-koszovói zavargásokról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!