Több száz német diplomatát és kulturális munkatársat utasít ki Oroszország

2023. május 27. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz német diplomatának, tanárnak és kulturális dolgozónak kell elhagynia Oroszország – erről elsőként a Süddeutsche Zeitung írt a német külügyminisztérium közlése alapján.

Mint írták, mivel az utóbbi hónapokban Németország az orosz titkosszolgálatok több hírszerzőjét is kiutasította, ezért az orosz külügyminisztérium áprilisban egy felső határt szabott az Oroszországban dolgozó német külügyi dolgozók létszámára. „Ez a június elejétől életbe lépő korlátozás jelentős leépítést igényel oroszországi jelenlétünk minden területén” – írta a német külügy.

Pontos számot nem közöltek, de sajtóhírek szerint 100 és 500 között lehet a kiutasított németek száma – akik között nemcsak diplomaták vannak, hanem a moszkvai német magániskola tanárai, és az országban működő Goethe Intézetek munkatársainak jelentős része is. A Spiegel szerint összesen 350 német diplomata és kulturális közvetítő maradhat Oroszországban.

„Tekintettel erre az egyoldalú, indokolatlan és érthetetlen döntésre, a szövetségi kormány most azzal foglalkozik, hogy biztosítani tudja a kulturális közvetítők minimális jelenlétét is Oroszországban, összhangban a diplomáciai jelenléttel” – írta közleményében a német külügyminisztérium. Ez viszont elmondásuk szerint csak úgy lehetséges, ha a személyzet létszámát minden területen, néhol jelentős mértékben csökkentik. A német külügy hozzátette: gondoskodni fognak arról, hogy „a gyakorlatban valódi egyensúly alakuljon ki” a németországi orosz jelenlét tekintetében is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!