Oroszország akkor is fenyegetni fog, ha megbukik Ukrajnában – mondja a brit légierő főnöke

2023. május 27. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha elbukná az ukrajnai háborút – erről a brit királyi légierő vezérkari főnöke, Mike Wigston beszélt a Daily Telegraphnak adott interjújában.

„Amikor az ukrajnai konfliktusnak vége lesz, és Ukrajna visszatér a [nemzetközileg elismert] határaihoz, ahogyan annak lennie kell, egy sérült, bosszúálló és brutális Oroszországgal fogunk szembenézni”

– mondta Wigston, aki szerint Oroszország mind légierejében, mind a felszíni és tenger alatti haditengerészetében közvetlen fenyegetést jelenthet az Egyesült Királyság és a NATO egésze számára, így „összpontosítaniuk kell majd a figyelmüket” az oroszokkal szemben.

Az angol Metro által szemlézett interjúban Wigston hozzátette, hogy az orosz fenyegetés nem fog alábbhagyni akkor sem, ha Vlagyimir Putyin távozik az elnöki székből – sőt, egy új orosz elnök akár még nagyobb veszélyt is jelenthet a nemzetközi biztonságra.

„Ha Putyin el is tűnne a színről, számtalan olyan ember van, aki a helyébe léphet, és aki ugyanolyan brutálisnak és ördöginek bizonyulhat saját népével és a szomszédos országokkal szemben, mint Putyin”

– idézi az interjút az MTI szemléje. Mike Wigston szerint egyébként a jövő a drónoké: vitathatatlan a hasznosságuk, hiszen egyszerre alkalmasak támadásra, felderítésre, a légvédelem semlegesítésére és megtévesztő műveletekre is.

Wigston egyébként júniusban mond majd le posztjáról négy év szolgálat után.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!