Kamuvideó miatt perli be Erdoğant ellenzéki kihívója

2023. május 25. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal a törökországi elnökválasztás második fordulója előtt pert indított Kemal Kılıçdaroğlu ellenzéki elnökjelölt Recep Tayyip Erdoğannal szemben, amiért az elnök szerinte egy hamisított videót mutatott be – írja a Spiegel. A videón a terrorszervezetnek tartott Kurd Munkapárt egyik parancsnoka Kılıçdaroğlu támogatására szólítja fel a nézőket.

Erdoğan a videót több kampánygyűlésen levetítette, azt sugallva, mintha az az ellenzék hivatalos kampányvideója lenne. Az elnök a héten elismerte, hogy az egy hamisítvány volt, Kılıçdaroğlu ennek ellenére 50 ezer dollárra perli ellenfelét.

Törökországban május 14-én tartották az elnökválasztás első fordulóját. Ezen húsz év után először az ellenzéknek esélye volt leváltani Erdoğant, de ez nem sikerült: az elnök végül 49-45 százalékkal verte Kılıçdaroğlut. Mivel egyikük sem ért el 50 százalékot, most vasárnap második fordulót kell tartani.

Az első fordulóban 5 százalékot kapott harmadik jelölt, Sinan Oğan időközben Erdoğan támogatásról döntött, amivel egyre csökken Kılıçdaroğlu esélye a második fordulós győzelemre. Az első forduló eredményeit ebben a cikkünkben elemeztük ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!