Meghalt Tina Turner

2023. május 24. – 20:44

Meghalt Tina Turner
Tina Turner a „Tina – Das Tina Turner Musical” című musical premierjén a Stage Operettenhausban Hamburgban, Németországban 2019. március 3-án – Fotó: Franziska Krug/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

83 éves korában meghalt Tina Turner – írja a Sky News az énekesnő szóvivőjének közleménye alapján.

„Tina Turner, a rock and roll királynője ma 83 éves korában, hosszú betegség után békésen meghalt a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Vele a világ egy zenei legendát és példaképet veszített el”

– fogalmazott a képviselő.

A tizenkétszeres Grammy-díjas, amerikai származású svájci énekesnő, színésznő 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock néven Tennessee államban. Turner férje, a szintén Grammy-díjas zenész Ike Turner oldalán vágott bele zenei karrierjébe. Az Ike&Tina Turner duó a hetvenes években óriási sikereket ért el olyan toplistás slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High vagy a Proud Mary.

Hiába ívelt zenei karrierjük felfelé, Turnerék házassága hamar zátonyra futott. Ahogy a Tina Turner életét bemutató dokumentumfilmről írt cikkünkben írtuk, az énekesnő először 1981-ben, a People magazinnak adott interjúban beszélt nyilvánosan arról, hogy egykori férje és menedzsere, Ike Turner totális terrorban tartotta a házasságuk alatt. 1978-ban adta be a válókeresetet.

Tina Turner koncerten a hollandiai Arnheimben található Gelredome-ban 2009. március 21-én – Fotó: Rob Verhorst / Redferns
Tina Turner koncerten a hollandiai Arnheimben található Gelredome-ban 2009. március 21-én – Fotó: Rob Verhorst / Redferns

Házasságának szétesése után Tina Turner elkezdte újraépíteni karrierjét: 1983-ban kiadta Let's Stay Together című dalát, amit 1984-ben a Private Dancer című album követett. A zenei sikerek mellett egyre több filmszerepet is ajánlottak neki. Először 1975-ben a Tommy című filmben mutathatta meg színészi tehetségét, amiben egy LSD-függő nőt kellett eljátszania. Később Entity nagynéniként tűnt fel Mel Gibson oldalán a Mad Max 3.-ban, a film betétdala, a We Don't Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban pedig Az utolsó akcióhősben is játszott.

Turner a világ egyik legsikeresebb rockénekesnője volt, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szólóénekes a történelemben. 2005-ben George W. Bush akkori amerikai elnök Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban.

Nyolcévnyi pihenés után az énekesnő 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tourra rengeteg jegyet adtak el, ez volt a 2008–2009-es év egyik legsikeresebb turnéja.

Az énekesnő életét bemutató dokumentumfilmről itt írtunk bővebben.

Frissítés: Cikkünk egy korábbi verziójában pontatlanul fogalmaztunk Tina Turner válásának okairól, a javított verzióban világossá tettük, hogy az énekesnőt a házasságában komoly abúzus érte.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!