Észak-Írország történetében először függetlenségpártiak nyerték az önkormányzati választásokat

2023. május 21. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

A nacionalista, katolikus, függetlenségpárti Sinn Féin nyerte a csütörtökön tartott észak-ír önkormányzati választásokat – írja a Guardian. A péntek esti állás szerint az SF a 462 önkormányzati helyből 143-at szerzett meg, míg a fő ellenfelüknek számító, unionista, protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) 122 képviselői helyet szerzett. Észak-Írország történelme során ez volt az első alkalom, hogy függetlenségpárti erő nyerjen önkormányzati választásokon.

Észak-Írország az Egyesült Királyság része. A régióban együtt élnek a protestáns britek, akik Nagy-Britanniával szeretnének egy országhoz tartozni, és a katolikus írek, akik Írországgal egyesülnének. A két oldal között a konfliktus a Brexit óta mérgesedett el megint, azóta ugyanis kérdés, hogy a régió az EU-ba tartozó Írországgal, vagy Nagy-Britanniával alkosson vámuniót.

Bár a választás eredménye nem vezet majd Észak-Írország státuszának megváltozásához, fontos üzenet, hogy a lakosság nagy része ma már a köztársaságpárti, ír nacionalista pártokat támogatja. Az Észak-Írországról szóló legutóbbi uniós-brit megállapodásról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!