Az FBI visszaélt egy vitatott megfigyelőeszközzel a Capitolium elleni tüntetők kivizsgálásakor

2023. május 20. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI szabálytalanul kutatta át azoknak az amerikaiaknak a személyes kommunikációját, akik részt vettek a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadásban és a rendőri erőszak miatti 2020-as tüntetéseken – derül ki a nemrég titkosítás alól feloldott dokumentumokból, írja a The Record. 2020 és 2021 eleje között mintegy 300 ezer visszaélést regisztráltak.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság és az Igazságügyi Minisztérium által közzétett dokumentumot akkor hozták nyilvánosságra, amikor a kongresszus éppen arról vitázik, hogyan folytassa a FISA 702. szakaszának újbóli engedélyezését. Ugyanis ez az a törvény, amely lehetővé teszi az amerikai hírszerző cégeknek, hogy nem amerikai állampolgárok külföldi megfigyelését engedély nélkül végezzék. Ez a törvény pedig a kongresszusi intézkedés nélkül az év végén hatályát veszti. A törvényt legutóbb 2018-ban újították meg, de a törvényhozók már akkor is bírálták az FBI-t.

A kongresszus egyes tagjai azt szeretnék, ha a 702-es adatok lekérdezéséhez engedélyt kellene kérni, de a másik oldal szerint ez akadályozná a nyomok felderítését vagy az áldozatok segítését.

A bírósági dokumentum több olyan esetet is említ, amikor az FBI elemzői házkutatást tartottak azoknál, akik részt vettek vagy gyaníthatóan részt vettek a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadásban.

Az egyik esetben egy elemző 13 lekérdezést futtatott le személyekről annak megállapítására, hogy vannak-e külföldi kapcsolataik, majd később azt állította: nem emlékszik, miért futtatta le ezeket a konkrét neveket. Az FBI egyik magas rangú tisztviselője újságíróknak elmondta, hogy gyakran több hónappal az eredeti lekérdezések után ellenőrizték az adatbázis-kereséseket, így az elemzőknek „nehéz emlékezniük a konkrétumokra”. A tisztviselő azt is elmondta: az iroda lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a téves kereséseket végző személyzet „elszámoltathatóságát”.

A dokumentum lábjegyzete szerint 2020 júniusában az FBI 133 olyan személy kommunikációját vizsgálta, akiket „a polgári zavargásokkal és tüntetésekkel összefüggésben” tartóztattak le 2020. május 30. és június 18. között. Ez egybeesne a George Floyd meggyilkolása utáni tüntetésekkel és ellentüntetésekkel. Az FBI magas rangú tisztviselője azt nem árulta el, hogy a házkutatások összefüggésben voltak-e ezekkel a zavargásokkal.

Nemrégen írtunk arról, hogy egy vizsgálat szerint az FBI-nak soha nem lett volna szabad nyomozást indítania Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanúja miatt a 2016-os választások idején. John Durham több mint 300 oldalas jelentése szerint az FBI mulasztott, és szem elől tévesztette a törvény iránti hűség szigorú előírását, amikor a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!