Egy vizsgálat szerint az FBI nem indíthatott volna nyomozást Donald Trump és Oroszország összejátszásának gyanújával

2023. május 16. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI-nak soha nem lett volna szabad nyomozást indítania Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanúja miatt a 2016-os választások idején – derül ki az eljárást vizsgáló különleges ügyész hétfői jelentéséből, írja a CNN. John Durham 2019-ben, a Trump-adminisztráció idején kapott megbízást arra, hogy nézze meg a hatóság „Crossfire Hurricane” néven elhíresült nyomozását. A nyomozás 2016-ban az elnökválasztási kampány idején indult azzal a feltételezéssel, hogy Donald Trump kampánycsapata a választási eredmény befolyásolása érdekében összejátszott Oroszországgal.

John Durham több mint 300 oldalas jelentése szerint az FBI mulasztott, és szem elől tévesztette a törvény iránti hűség szigorú előírását, amikor a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett, írja az MTI.
A jelentés szerint az FBI nyers, és nem alátámasztott értesülésekre alapozta az eljárást. A jelentés szerint a hatóság kifejezetten támaszkodott olyan nyomokra, amelyeket Donald Trump politikai ellenfelei adtak át.

A vizsgálati összefoglaló megemlíti az FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t és egykori helyettesét, Andrew McCabe-et, valamint az eset tanulságainak levonására sürgeti a nyomozóhatóságot és felügyelőintézményét, az igazságügyi minisztériumot, különös tekintettel a politikailag érzékeny vizsgálatokra. John Durham a 2019 óta zajló vizsgálat alatt összesen három vádemelésre tett javaslatot a hatóság félrevezetése miatt, amelyek közül kettő felmentéssel, egy ítélettel zárult. Egy FBI-tisztségviselő, Kevin Clinesmith egy e-mail meghamisításában elismerte bűnösségét, így vádalkuval a börtönt elkerülve közösségi munkára ítéltek.

A jelentésre az FBI közleményben reagált, amely szerint a hatóság már korábban levonta a 2016-2017-es „Crossfire Hurricane” fedőnevű műveletének következtetéseit, és változtatott több eljárási szabályán.

Donald Trump a közösségi médiában reagált a jelentésre. Azt írta, a kiterjedt kutatás megállapította, hogy a Trump-Oroszország vizsgálatnak soha nem lett volna szabad megindulnia, és az is bebizonyosodott, hogy „az amerikai embereket félrevezették, ahogy ma is félrevezetik”. Közleményében James Comey korábbi FBI-igazgató a demokraták felelősségre vonását követeli az ellene alaptalanul megindult nyomozás miatt.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, Jim Jordan bejelentette, hogy a törvényhozási testület beidézi John Durhamet a jelentés miatt.

A Donald Trump első elnökválasztási kampányának oroszországi kapcsolatairól szóló nyomozást, a „Crossfire Hurricane”-t 2016 júliusában indította az FBI. A vizsgálat 2017 májusáig tartott. Bővebben a nyomozásról ebben a cikkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!