Szlovák újságíró-gyilkosság: 25 évre ítélték a közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát

2023. május 19. – 18:12

Szlovák újságíró-gyilkosság: 25 évre ítélték a közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát
A gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová a bazini bíróság tárgyalótermében 2020-ban – Fotó: Jakub Gavlák / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Ítéletet hirdetett a szlovák Specializált Büntetőbíróság Ján Kuciak újságíró és barátnőjének megölésének, valamint két ügyész és egy ügyvéd meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatos perben. Alena Zsuzsovát elítélték, Marián Kočner nagyvállalkozót viszont felmentették – íjra a Paraméter.sk.

Újra felmentette a bíróság Marián Kočner nagyvállalkozót az alól a vád alól, hogy 2018-ban megrendelte Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását. A férfi bűnösségét két ügyész és egy ügyvéd ellen tervezett, de véghez nem vitt gyilkosságok ügyében sem sikerült bizonyítani.

A megrendelésben közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát viszont a bíróság az első eljárástól eltérően 25 év szabadságvesztésre ítélte.

A korábban ugyancsak felmentett Alena Zsuzsovát, akit az újságíró-gyilkosság, illetve az ügyészek meggyilkolására való előkészület ügyében is közvetítéssel, valamint engedély nélküli fegyvertartással is vádoltak, most halmazati büntetésként – nem jogerősen – 25 év fegyházra ítélték.

Kuciak meggyilkolásának ügyében eddig három jogerős ítélet született. Elsőként a vád koronatanúját, Andruskó Zoltánt ítélték el egy különálló perben, vádalku keretében 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a bűncselekményt végrehajtó és ezt beismerő Miroslav Marceknak, akit 25 év szabadságvesztésre ítéltek. Ugyancsak már korábban 25 év szabadságvesztést róttak ki Tomás Szabóra, aki az ellene felhozott vádak szerint egy másik gyilkosságban bizonyult bűnösnek, illetve abban is, hogy segédkezett az újságírógyilkosság elkövetésében.

Ján Kuciakot és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban található nagymácsédi családi házukban. Az újságíró-gyilkosságot hatalmas közfelháborodás fogadta az országban. Ritkán látott tüntetéssorozat kezdődött, amely belpolitikai válsághoz vezetett: a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

Arról, hogy hogyan dőlt be Szlovákia, miután lelőttek egy újságírót ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!