A török ellenzék több ezer panaszt nyújtott be a választás első fordulója után

2023. május 17. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország legfőbb ellenzéki pártja szerdán bejelentette, hogy panaszt nyújtott be a elnökválasztás elmúlt hétvégén lezajlott első fordulóján, illetve az egyfordulós parlamenti választásokon történtekkel kapcsolatban, írja a Reuters és az MTI.

A szekularista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, Muharrem Erkek elmondta, hogy a lehetséges visszaélések egyetlen hibásan megszámlált szavazattól több százig terjednek, és pártja 2269 urnával kapcsolatban emelt kifogást országszerte az elnökválasztás első fordulója, valamint 4825 esetben az egyfordulós parlamenti választások szavazataival kapcsolatban. Erkek a szerdán, Ankarában tartott tájékoztatón elmondta, hogy minden egyes szavazat útját nyomon követik, még ha ez nem is változtat az eddigi eredményeken.

A Telex tudósítói a helyszínről közvetítették a törökországi választások eddigi eseményeit, amelyen a húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğan a vártnál jobban szerepelt, de nem tudta megszerezni a győzelemhez szükséges 50 százalékot, a mögötte álló iszlamista AK párt és nacionalista szövetségesei erős parlamenti többséget szereztek. A török elnökválasztás második fordulóját május 28-án tartják, ahol Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu mérik majd össze támogatottságukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!