Vadászgépekről és hosszútávú védelmi stratégiákról tárgyalt Zelenszkij a brit miniszterelnökkel

2023. május 15. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt a Londonhoz közeli Chequersben találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij érkezése előtt a brit kormány újabb katonai segélycsomagot jelentett be, Sunak pedig hosszú közleményben fogadta meg, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát.

A megbeszélésen Sunak és Zelenszkij további katonai támogatásokról tárgyaltak, a találkozó után Zelenszkij azt mondta, a brit miniszterelnökkel a “repülőgépek koalíciójáról” is beszéltek.

“Ma a sugárhajtású repülőgépekről is beszéltünk. Ez egy nagyon fontos téma számunkra, mert most nem tartjuk az ellenőrzésünk alatt az eget" – mondta.

“Úgy gondolom, hogy a közeljövőben hallani fognak néhány, szerintem nagyon fontos döntésről, de ezen még egy kicsit dolgoznunk kell” – fogalmazott az ukrán elnök.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy nyáron ukrán pilótákat fognak kiképezni Nagy-Britanniában. A kiképzés célja, hogy az ukrán pilóták olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket “egy másfajta repülőgépen is alkalmazhatnak”. Ez a képzés az egyik első lépés afelé, hogy az Egyesült Királyság más országokkal együttműködve F16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnába.

London eddig vonakodott a modern sugárhajtású vadászgépek közvetlen szállításától, arra hivatkozva, hogy logisztikailag nehéz lenne ezeket Ukrajnában üzembe helyezni.

Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak Chequersben 2023. május 15-én – Fotó: Carl Court / Pool / Reuters
Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak Chequersben 2023. május 15-én – Fotó: Carl Court / Pool / Reuters

Sunak a találkozó után azt nyilatkozta, hosszútávú biztonsági intézkedésekről is szó esett, arról, hogy hogyan tudna Ukrajna hosszútávon is felkészülni az orosz agresszió elleni védekezésre.

Sunak a vadászgépek kapcsán hangsúlyozta, az Egyesült Királyság kész segíteni az ukrán pilóták kiképzésében, hogy “viszonylag hamar2 használhassák a nyugati vadászgépeket, de ”ez nem egy egyszerű dolog".

“Mi leszünk az egyik legfontosabb része annak a koalíciónak, amely támogatást nyújt Volodimirnak és Ukrajnának” – tette hozzá.

A brit miniszterelnök ismét elmondta, hogy az együttműködés első része a pilóták kiképzése, amiben az Egyesült Királyság nagy szerepet vállalt.

A két vezető találkozója baráti hangulatban telt, Sunak öleléssel fogadta Zelenszkijt, majd megjegyezte, az ukrán elnök az első külföldi vezető, akit miniszterelnökként Chequersben fogadhatott, ott, ahol “Winston Churchill a második világháborúban számos híres beszédét mondta el. És ugyanígy ma is, az önök vezetése, az önök országának bátorsága és szilárdsága mindannyiunk számára inspirációt jelent” – fogalmazott Sunak.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!