Lukasenko beteg, ezért hagyta ki a belarusz állami ünnepséget vasárnap

2023. május 15. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko beteg, ezért nem jelent meg a vasárnapi zászlóavatási ünnepségen Minszkben – erősítette meg a Sky Newsnak a FÁK (Független Államok Közössége – a Szovjetunió néhány régi tagállamának laza szervezete) oroszországi bizottságának helyettes vezetője, Konsztantyin Zatulin.

Időközben meg is jelent újra a nyilvánosság előtt: a BelTa helyi hírügynökség beszámolója szerint Lukasenko a nap folyamán látogatást tett a fehérorosz légierő és légvédelem központi parancsnoki pontján, ahol a katonák tájékoztatták a légvédelem megszervezésével és felügyeletével kapcsolatos feladatok teljesítéséről, írja az MTI.

A 68 éves belarusz államfő állapotáról azután indultak meg a találgatások, hogy 29 év után először távol maradt az állami zászlóavatási ünnepségtől. Lukasenko legutóbb május 9-én jelent meg a moszkvai győzelem napi felvonuláson, ahol a többi vendégtől és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől eltérően nem gyalog, hanem kocsival ment a Sándor-kertben tartott koszorúzásra. Másnap a minszki koszorúzáson is részt vett, de szokásával ellentétben nem mondott beszédet.

Alekszandr Lukasenko a moszkvai győzelem napi felvonuláson 2023. május 9-én – Fotó: Sputnik / Gavriil Grigorov / Pool / Reuters
Alekszandr Lukasenko a moszkvai győzelem napi felvonuláson 2023. május 9-én – Fotó: Sputnik / Gavriil Grigorov / Pool / Reuters

Sokaknak már a moszkvai rendezvényen is feltűnt, hogy Lukasenko fáradtnak és kissé bizonytalannak tűnt, a jobb kezén pedig egy barna kötés volt.

„Az, hogy beteg, már a moszkvai parádén is nyilvánvaló volt. Tudom, hogy az, de nem vagyok felhatalmazva arra, hogy a diagnózisáról információkat osszak meg” – mondta a Sky Newsnak Zatulin.

Minszk egyelőre nem erősítette meg az elnök betegségéről szóló híreket. A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov hétfőn szintén visszautasította, hogy kommentálja a belarusz vezető betegségéről szóló híreket.

A belarusz ellenzék száműzetésben élő vezetője, Szvetlana Tyihanovszkaja a Twitteren azt írta:

„Sok pletyka kering a diktátor, Lukasenko egészségi állapotáról. Számunkra ez csak egyet jelent: minden forgatókönyvre fel kell készülnünk. Hogy Belaruszt a demokrácia útjára tereljük és megakadályozzuk Oroszország beavatkozását. A nemzetközi közösségnek proaktívnak és gyorsnak kell lenni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!