Čaputová kinevezte miniszterelnöknek Ódor Lajost

2023. május 15. – 13:11

Čaputová kinevezte miniszterelnöknek Ódor Lajost
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként dolgozott.Fotó: Jaroslav Novák / AP/TASR/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Átadta miniszterelnöki megbízását a magyar származású Ódor Lajosnak Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, így Ódor hétfőtől a szakértői kormányt vezeti. Čaputová ezzel egyidőben új minisztereket is kinevezte, és felmentette az Eduard Heger (Demokraták) által vezetett kabinetet – írja az Új Szó.

A hivatalnokkormány kinevezésére azért volt szükség, mert a Heger-kabinet négy minisztere is távozott, és mivel ez a kormány csak ügyvivői státuszban volt, nem lehetett új tárcavezetőket kinevezni.

A lap beszámolója szerint Čaputová úgy véli: a hivatalnokkormány legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása, illetve az infláció elleni küzdelem. Ódor Lajos megköszönte a biizalmat. „Mindent megteszünk, hogy az országot, a rendelkezésünkre álló rövid idő ellenére, előre mozdítsuk” – jelentette ki azzal, az előre hozott parlamenti választásig fogják irányítani Szlovákiát.

A miniszterelnök-helyettes Líva Vasáková lesz, aki főleg az uniós helyreállítási tervért felel majd. Peter Dovhun, a szlovákiai villamosenergia-hálózatot felügyelő állami vállalat, a SEPS vezérigazgatója az új gazdasági miniszter. Az oktatási miniszter a különböző vezetőképző programokból ismert Daniel Bútora. Két további magyar került a pénzügyminisztérium és a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztérium élére: Horváth Mihály, illetve Balík Péter. A közlekedési tárcát Pavol Lancaric, a mezőgazdaságot és vidékfejlesztést Jozef Bíres kapta. Ezenkívül még egy sor új minisztert neveztek ki, köztük a kulturális minisztert is. Utóbbi pozícióra esélyes volt Barczi Gyula is, egy korábbi ügye miatt azonban visszavonták a felkérését.

Ez az első alkalom Szlovákia történetében, hogy szakértői kormány irányítja az országot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!