Brit hírszerzés: Május elején dróntámadás ért egy oroszországi légibázist, ami az egész orosz légvédelmi rendszert kompromittálhatja

2023. május 15. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi minisztérium hétfői hírszerzési jelentése azt részletezi, hogy az oroszországi Szescsa légibázis elleni május 3-i dróntámadás komolyan kompromittálhatta az orosz légvédelmi rendszert.

Május 3-án több pilóta nélküli légi jármű (UAV) támadta meg az ukrán határtól 15o kilométerre északra található Szescsa légibázist. A támadásban egy An-124 típusú katonai szállító repülőgép is megsérülhetett – áll a jelentésben.

Ez komoly veszteséget jelentett, Sescsa ugyanis az orosz katonai teherszállító repülőgépek (VTA) nyugati központi bázisa volt, az orosz légierő egyik fontos eleme, ami nélkülözhetetlen szerepet játszott a belföldi szállításban és az ukrajnai invázióban is.

A brit hírszerzés szerint Oroszország erről a légibázisról indítja az iráni gyártmányú drónokat is Kijev felé.

Nem a május elejei az első dróntámadás, ami Oroszország belsejében ért katonai bázist. Tavaly decembertben két oroszországi légibázison lévőű nagy hatótávolságú harci gépeket céloztak drónok. A Djagilevo reptér a rjazanyi területen, az Engels légibázis pedig a szaratovi területen található, mindkettő több száz kilométerre van Ukrajnától. Ukrajna hivatalosan egyik támadásért sem vállalta a felelősséget.

Az orosz vezetőket aggaszthatja, hogy amíg az olyan kulcsfontosságú stratégiai eszközök, mint a VTA-bázisok veszélyben vannak, az oroszországi légvédelem sem funkcionálhat teljes kapacitással – írja a jelentés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!