Betiltaná a szabadtéri munkavégzést extrém hőség idején a spanyol kormány

2023. május 13. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új javaslat szerint a jövőben tilos lenne Spanyolországban extrém hőség idején munkát végezni. A Euronews azt írja, hogy vörös vagy narancsjelzés esetén lépne életbe a tiltás országosan. Ezeket jellemzően 40 fok közeli vagy afölötti hőmérsékletnél szokták kiadni.

A tavalyi év volt 1961 óta a legforróbb Spanyolország történetében, az előző májusnál pedig még sosem mértek forróbb és szárazabb időjárást. Emiatt országszerte szárazság sújtja a gazdákat, és a vízkészlet 50 százalék alá esett. A Pireneusokban hivatalosan is krízis van, miután több folyó teljesen kiszáradt, és korlátozták a vízfogyasztást is.

A spanyol kormány már meg is szavazott egy kétmilliárd eurós segélycsomagot a gazdáknak a szárazság miatt. A pénzt a vízhiány megfékezésére, tengervíz-tisztító technológiákra és víz-újrahasznosításra fordítják, illetve kárpótolják belőle a gazdákat is.

Az egyelőre nem tiszta, hogy a munkavégzési tiltás milyen szakmákat érint, de valószínű, hogy elsőként a földművelési és építkezési munkákat érintheti. Egyes helyeken már elkezdtek igazodni a hőhullámokhoz, a dél-spanyolországi Andalúzia tartományban kizárólag a reggeli órákban dolgozhatnak építkezéseken nyáron. Ezenkívül a legtöbb helyen a munkaadónak kötelező bizonyos hőmérséklet felett naptejet, sapkát és légkondicionált járművet adnia a dolgozóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!