Szigorítják az e-rollerezést Bécsben, több közterületről is kitiltják őket

2023. május 11. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorítják az e-rollerekre vonatkozó szabályokat Bécsben: május 19-től csak kijelölt pontokon lehet letenni, több közterületről kitiltják, és a szabályokat is szigorúbban ellenőrzik majd – írja az osztrák főváros külképviseleti irodája közleményében.

Nem lehet majd behajtani rollerrel kórházak és lakóövezetek környékére, illetve olyan forgalmas terekre sem, mint a Stephansplatz, Kärtner Straße vagy a Naschmarkt.

Itt automatikusan leállnak majd a járművek, az Innere Mariahilfer Straßén pedig automatikus lelassul a roller. De szigorúbb lesz az ellenőrzés is, a város azonnal elszállíttathatja a szabálytalanul lerakott rollereket. Egy uniós pályázaton pedig kiválasztanak majd négy szolgáltatót, akik „eleget tesznek az osztrák főváros elvárásainak”. De ezek a szabályok minden most működő szolgáltatásra érvényesek lesznek.

Hasonlóan Budapesthez, itt is mobilitási pontokat jelölnek ki, azonban itt csak a pirossal felfestett mobilitási pontokon lehet csak leparkolni a kölcsönrollereket. Ezek százméteres körzetében egyébként technikailag is lehetetlen lesz befejezni a kölcsönzést. Ha nincs mobilitási pont a közelben, akkor a rollert az autók számára
kijelölt parkolóhelyen kell elhelyezni úgy, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. Év végére 200 ilyen mobilitási pont lesz, 2024-ben pedig további száz ilyet jelölnek ki.

Budapesten valamivel engedékenyebb szabályok vonatkoznak a szanaszét hagyott rollerekre: egyórás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, azután e-rollerenként 50 ezer forint kötbér terheli a szolgáltatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!