Kivéreztetésről és oligarchákról írnak egy, a magyar kormányt bíráló EP-jelentésben

2023. május 10. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Május 15. és 17. között Magyarországra jön az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége, ahol egyebek mellett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és oknyomozó újságírókkal is találkoznak majd – értesült a Népszava brüsszeli forrásokból.

A küldöttség a két nap alatt szeretné megtudni, hogyan állnak a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás fejleményei, és szeretnék megismerni az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyar hatóságok tevékenységét, illetve szeretnék felmérni, hogy Magyarország képes lesz-e megfelelően hasznosítani az uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

Idekapcsolódik, írja a Népszava, hogy az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentésében, amit várhatóan szerdán fogad el az EP plenáris ülése, bírálja a magyarországi helyzetet. A testület a megfelelő pénzfelhasználás jogállamisággal összefüggő kérdései miatt a pénz visszatartását javasolja Magyar- és Lengyelország esetében addig, míg ezek meg nem oldódtak, emellett pedig kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben a multinacionális cégeket ért intézkedések, illetve a korrupció és az átláthatatlan közbeszerzési rendszer miatt.

„Szelektíven és részrehajlóan tagadnak meg engedélyeket, valamint önkényesen szigorú feltételeket és korlátozásokat írnak elő azzal a céllal, hogy bizonyos külföldi vállalkozásokat gazdaságilag meggyengítsenek és kivéreztessenek, amíg azok kénytelenek lesznek elfogadni, hogy a magyar kormány vagy a kormányhoz közeli oligarchák részben vagy egészben ellenséges felvásárlást hajtsanak végre a vállalkozás valós értékénél jóval alacsonyabb áron” – áll a Népszava által megismert szövegben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!