Tűz ütött ki egy aranybányában, 27-en meghaltak a perui tragédiában

2023. május 8. – 06:02

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 27 munkás halt meg egy dél-perui aranybányában keletkezett tűzben – közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap. Ez volt a dél-amerikai ország történelmének egyik legsúlyosabb bányászati tragédiája – írja a France24.com.

A bánya közelében gyászoló vagy aggódó hozzátartozók gyűltek össze, híreket várva szeretteikről. „Rövidzárlat volt, és ebből keletkezett a robbanás. Nagyon megrázott bennünket mindaz, ami történt” – mondta Francisco Idme Mamani, akinek 51 éves testvére, Frederico veszett oda a szerencsétlenségben.

A rendőrség és az ügyészség is megerősítette, hogy a tüzet, amely az Arequipa régióban található La Esperanza 1 bánya egyik alagútjában keletkezett, rövidzárlat okozta. Giovanni Matos ügyész egy tévéműsorban mondta azt, hogy 27-en haltak meg a bányában. Az áldozatok száz méterrel a föld alatt voltak.

A helyi média korábban azt közölte, hogy a tűz egy robbanás után keletkezett a távoli Condesuyos tartományban lévő bányában. A robbanás meggyújtotta a bánya fa tartószerkezeteit. Túlélőkről nem érkezett jelentés, ahogyan arról sem, hogy hányan tartózkodtak a bányában a tűz idején.

A bányászat a perui gazdaság egyik motorja, a GDP több mint nyolc százalékát adja. Peru a világ második legnagyobb ezüst-, réz- és cinktermelője, Latin-Amerika első számú cink-, ón-, ólom- és molibdéntermelője.

Tavaly a bányászati és energiaügyi minisztérium adatai szerint 39 ember halt meg bányászattal kapcsolatos balesetekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!