Tüntetések kezdődtek Kubában, a kormány az egész országban lekapcsolta a netet

2023. május 8. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Békés tüntetések kezdődtek Kubában, az utcára vonulók a szabadságot és nagyobb jólétet követeltek. A tiltakozásokat azonban rendőri attakok zavarták meg, a biztonsági erők „erőszakosan reagáltak a békés tüntetésekre, és megverték a polgárokat, amiért emberi jogokat követeltek” – írja a CNN.

Az eset a guantánamói börtönhöz közel lévő, délkelet-kubai Caimanera városában történt. Néhány tucatnyian vonultak fel, és amikor a kormányépületek elé érkeztek, a rohamrendőrök erőszakkal letartóztattak több tüntetőt. Hivatalosan nem közölték, hány embert tartóztattak le, ellenzéki aktivisták legalább öt emberről tudnak.

A kubai hatóságok fellépését elítélte az Egyesült Államok havannai nagykövetsége. Azt írták, a biztonsági erők „erőszakosan reagáltak a békés tüntetésekre Caimanera városában, és megverték az emberi jogokat követelő polgárokat”. Azt is elítélték, hogy „Kuba leállította az internetet a szólásszabadságtól való félelem miatt” (részben azért, hogy ne terjedhessenek az erőszakos beavatkozásokról készült fotók és videók, részben azért, hogy ne menjen híre annak, hol tüntetnek).

Az internetes tevékenységeket nyomon követő Netblocks szintén megerősítette, hogy a kubai kormány az egész szigeten lekapcsolta a netet, amint híre ment a tüntetéseknek. Kubai kormánypárti bloggerek szerint viszont a tüntetésekről készült videók miatt kellett blokkolni a netet. Valójában azonban már korábban is megtörtént, hogy a kubai kormány a tiltakozások során néha több napra is lekapcsolta az állam által biztosított internetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!