Kivégezték a terrorizmussal vádolt iráni-svéd kettős állampolgárt Iránban

2023. május 6. – 10:28

frissítve

Kivégezték a terrorizmussal vádolt iráni-svéd kettős állampolgárt Iránban
Habib Farajollah Chaab – Fotó: Majid Azad / Jamejamonline / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Teheránban felakasztották Habib Farajollah Chaab svéd–iráni kettős állampolgárt, miután idén halálbüntetésre ítélték terrorizmus vádjával – írja a Reuters.

Chaabot 2020 októberében vették őrizetbe. A férfinak egy törökországi utazáson veszett nyoma, egy hónappal később került elő, de akkor már egy teheráni bíróság előtt állt. 2020. december 6-án halálra ítélték a Harakat an-Nidal (Arab Küzdelmi Mozgalom Ahváz felszabadításáért – ASMLA) nevű lázadócsoport alapítása és vezetése, illetve „a romlottság terjesztése” vádjával. A hatóságok szerint az ASMLA fejeként számos terrorcselekményt tervelt ki, illetve követett el Huzesztán tartományban.

Svédország igyekezett konzulátusi segítséget nyújtani Chaabnak, de az Iszlám Köztársaság nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ezért a svéd tisztségviselőket nem engedték be hozzá.

Az iráni hatóságok azzal vádolják az ASMLA-t, hogy más terrorista csoportokkal is együttműködött, például abban a támadásban, amelyet 2018-ban követtek el egy ahvázi katonai díszszemlén. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 250-en sebesültek meg.

Stockholm és Teherán viszonya nagyon elmérgesedett annak hatására, hogy Svédországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Hámed Núri volt iráni tisztségviselőt az 1980–88 közötti iraki–iráni háború végnapjaiban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekben és tömeggyilkosságokban játszott szerepéért. Teherán szerint az ítélet minden alapot nélkülöző, koholt vádak alapján született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!