Tizennégy év börtönt kapott egy a Capitolium ostromában részt vevő férfi, akit az elmúlt 30 évben több tucatszor ítéltek el

2023. május 6. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság 14 év börtönbüntetésre ítélte a 2021. január 6-i, washingtoni zavargásokban való részvételért, és a rendőrök elleni erőszakos fellépésért Peter Schwartzot, írja az MTI.

Az amerikai fővárosban ülésező bíróság pénteki ítélete az eddigi legsúlyosabb a Capitolium ostromával zárult erőszakos cselekménysorozat bírósági perei során.
A Kentucky állambeli Peter Schwartzra az ügyészek 24 és fél év börtönbüntetést kértek, míg a szövetségi bíró 14 év 2 hónapot állapított meg.

Amit Mehta bíró az ítéletet indokolva úgy fogalmazott, hogy a vádlott a „demokrácia ellen harcoló katona”, aki résztvevője volt az ország történelmében soha korábban nem látott káosznak. Hozzátette, hogy Peter Schwartz „nem politikai bebörtönzött”.

A bíró arra utalt, hogy a férfi egy internetes kampánnyal 71 ezer dollárt gyűjtött össze, aminek címe „Pete hazafi, a politikai bebörtönzött DC-ben” volt. DC, azaz District of Columbia, Washingtont, a fővárost jelenti. Az ügyészek a bíróságtól a kampánnyal összegyűjtött összeggel megegyező pénzbírságot is kértek, arra hivatkozva, hogy megakadályozzák, miszerint a január 6-i eseményekben történő részvétellel bárki pénzt keressen.

Peter Schwartz 2021. január 6-án egy bírósági ítélet szerinti próbaidő miatt lehetett szabadlábon, 1991 óta pedig összesen 38 alkalommal ítélték el, többi között hatóság elleni erőszakos cselekmények miatt.

Az ügyészség a 2021. január 6-i zavargásokban való részvételért mintegy 1000 ember ellen emelt szövetségi bűncselekmény miatt vádat. Csaknem 500 vádlottat már elítéltek, és több mint felük börtönbüntetést kapott. Az eddigi legsúlyosabb ítéletet szintén a Peter Schwartz ügyében eljáró bíró mondta ki. Amit Mehta tavaly szeptember egy korábbi rendőr, Thomas Webster esetében szabott ki 10 év börtönt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!