Kiengedhették a börtönből a vuhani újságírót, aki először számolt be a koronavírusról

2023. május 3. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Médiaértesülések szerint három év után vasárnap kiengedhették a börtönből azt a kínai újságírót, aki először számolt be a vuhani koronavírus-járvány miatti lezárásokról – írja a Guardian.

Fang Pin volt az egyik első újságíró, aki nyilvánosságra hozott részleteket a járványról és a karanténintézkedésekről. Fang 2020 februárjában tűnt el Vuhanból, hollétéről ellentétes hírek jelentek meg: sokáig nem lehetett tudni, hogy a szüleihez költözött, megfigyelés alatt tartják, háziőrizetben van, vagy börtönben.

Vasárnap az AP hírügynökségnek egy forrás azt mondta: Fangot három év börtönre ítélték „veszekedés és bajkeverés” miatt, ami egy olyan vád, amelyet hagyományosan a politikai véleményüket kinyilvánítók ellen használnak. 2020 óta a büntetését töltötte egy vuhani intézetben.

Demokráciapárti tüntetők az eltűnt Fang Pin arcképével 2020. február 19-én Hongkongban – Fotó: Isaac Lawrence / AFP
Demokráciapárti tüntetők az eltűnt Fang Pin arcképével 2020. február 19-én Hongkongban – Fotó: Isaac Lawrence / AFP

A kínai kormányt a járvány kitörése után rendszeresen érték kritikák, amiért nem elégséges és nem a valóságnak megfelelő információkat közölt a kialakult helyzetről. A 11 milliós Vuhan volt az első város, amit teljesen le kellett zárni a járvány kitörése után, és a hatóságok legalább akkora energiát fordítottak az információáramlás kontrollálására, mint a betegség megfékezésére. Bin mellett például egy másik újságírónak, Csen Csiusinak is nyoma veszett Vuhanban a lezárások után nem sokkal. Ő 2021 szeptemberében, egy YouTube-videó kommentfolyamában adott magáról először életjelet az eltűnése után. Akkor arról írt, depresszióval küzd, de azt nem részletezte, hol volt és mit csinált több mint egy évig.

2020 decemberében négy év börtönre ítéltek a tudósításai miatt egy másik újságírót is. Csang Csan a letartóztatása után éhségsztrájkba kezdett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!