600 nap után előkerült Chen, a vuhani káoszt dokumentáló kínai videós

2021. október 02. – 10:25

frissítve

600 nap után előkerült Chen, a vuhani káoszt dokumentáló kínai videós
Chen Vuhanban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Qiushi Chen, ügyvéd és szabadúszó civil újságíró 2020 februárjában, a koronavírus-világjárványelső napjaiban két hetet töltött Vuhanban, és olyan videókat készített, amik valósághűen ábrázolták, mekkora a félelem és zűrzavar a lezárt 11 milliós városban. Aztán hirtelen eltűnt. Chen úr barátai és családja szerint a férfit állambiztonsági emberek erőszakkal karanténba zárták, annak ellenére, hogy nem volt beteg.

A Wall Street Journal cikke szerint Chen most csütörtökön jelent meg újra a nyilvánosság előtt egy barátja élő videócsatornájának a hátterében a YouTube-on, valamint közzétett egy levelet a Twitteren.

„Az elmúlt egy év és nyolc hónap alatt sok mindent megtapasztaltam. Egy részéről lehet beszélni, de van, amiről nem. Azt hiszem, megértik.”

- olvasható Chen levelében.

Chen videói akkor tudósítottak arról, hogy mi történik valójában Vuhanban, amikor még mindenkinek nagyon kevés információja volt a Covid-19-ről. Millióan nézték a népszerű WeChat közösségi média platformon, mielőtt letiltották a fiókját. Később a Kínában letiltott YouTube-on tett közzé videókat.

Videóiban a szeretteiket elvesztő emberekkel beszélgetett, és forgatott a helyi kórházakban is. Az egyik videóban kijelentette:

„Még a haláltól sem félek. Azt hiszed, félek tőled, kommunista párt?”

Ez a videó körülbelül egy héttel az eltűnése előtt jelent meg, miután elmondta, hogy a helyi hatóságok felvették vele és hozzátartozóival a kapcsolatot és hozzátartozóit, hogy nyomást gyakoroljanak rá, térjen vissza szülővárosába.

Tavaly márciusban egy amerikai kongresszusi képviselő, Jim Banks felszólította a külügyminisztériumot, hogy sürgesse meg Kínát, vizsgálja ki három civil újságíró eltűnését Vuhanban – köztük Chenét is. Kína akkori amerikai nagykövete, Cui Tiankai egy interjúban azt válaszolta, hogy nem hallott Chenről, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy „tartsák tiszteletben Kína igazságügyi eljárásait”.