600 nap után előkerült Chen, a vuhani káoszt dokumentáló kínai videós

2021. október 2. – 10:25

frissítve

600 nap után előkerült Chen, a vuhani káoszt dokumentáló kínai videós
Chen Vuhanban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Qiushi Chen, ügyvéd és szabadúszó civil újságíró 2020 februárjában, a koronavírus-világjárványelső napjaiban két hetet töltött Vuhanban, és olyan videókat készített, amik valósághűen ábrázolták, mekkora a félelem és zűrzavar a lezárt 11 milliós városban. Aztán hirtelen eltűnt. Chen úr barátai és családja szerint a férfit állambiztonsági emberek erőszakkal karanténba zárták, annak ellenére, hogy nem volt beteg.

A Wall Street Journal cikke szerint Chen most csütörtökön jelent meg újra a nyilvánosság előtt egy barátja élő videócsatornájának a hátterében a YouTube-on, valamint közzétett egy levelet a Twitteren.

„Az elmúlt egy év és nyolc hónap alatt sok mindent megtapasztaltam. Egy részéről lehet beszélni, de van, amiről nem. Azt hiszem, megértik.”

– olvasható Chen levelében.

Chen videói akkor tudósítottak arról, hogy mi történik valójában Vuhanban, amikor még mindenkinek nagyon kevés információja volt a Covid-19-ről. Millióan nézték a népszerű WeChat közösségi média platformon, mielőtt letiltották a fiókját. Később a Kínában letiltott YouTube-on tett közzé videókat.

Videóiban a szeretteiket elvesztő emberekkel beszélgetett, és forgatott a helyi kórházakban is. Az egyik videóban kijelentette:

„Még a haláltól sem félek. Azt hiszed, félek tőled, kommunista párt?”

Ez a videó körülbelül egy héttel az eltűnése előtt jelent meg, miután elmondta, hogy a helyi hatóságok felvették vele és hozzátartozóival a kapcsolatot és hozzátartozóit, hogy nyomást gyakoroljanak rá, térjen vissza szülővárosába.

Tavaly márciusban egy amerikai kongresszusi képviselő, Jim Banks felszólította a külügyminisztériumot, hogy sürgesse meg Kínát, vizsgálja ki három civil újságíró eltűnését Vuhanban – köztük Chenét is. Kína akkori amerikai nagykövete, Cui Tiankai egy interjúban azt válaszolta, hogy nem hallott Chenről, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy „tartsák tiszteletben Kína igazságügyi eljárásait”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!