Orosz hadihajókat szpottoltak az Északi Áramlatnál kevéssel a robbantások előtt

2023. május 3. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Víz alatti műveletek végrehajtására is képes orosz hadihajók is voltak az Északi Áramlat csővezetékeinél, annak a helyszínnek a közelében, ahol később robbanások történtek tavaly szeptemberben. Egy most közzétett oknyomozó dokumentumfilm állításai szerint a hajókat az orosz haditengerészet lehallgatott kommunikációjának segítségével találták meg. A robbanások oka mindmáig tisztázatlan.

Közvetlenül az eset után néhányan Oroszországra mutogattak, míg Moszkva a nyugati országokat, köztük az Egyesült Királyságot hibáztatta. Március elején olyan jelentéseket tettek közzé, amelyek szerint Ukrajnába vezetnek a szálak. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk>>>

A dán-svéd-norvég-finn koprodukcióban készülő dokusorozat azt állítja, hogy orosz hajók szélerőműparkokat térképeztek fel az Északi-tengeren, többek között az Egyesült Királyság partjainál is. A legfrissebb epizód az Északi-Áramlat robbanásait megelőző gyanús hajómozgásokra összpontosít.

Az újságírók forrása egy korábbi brit haditengerészeti hírszerző tiszt, aki 2018-as nyugdíjba vonulásáig az orosz balti-tengeri flotta elfogásán dolgozott. A névtelenséget kérő személy azt állítja, hogy nyílt forrású információkat és rádiós kommunikációt használt a kutatásaihoz.

A múlt héten kiderült, hogy a dán hadsereg huszonhat fényképet készített egy másik, tengeralattjáró-műveletekre szakosodott orosz hadihajóról a robbanások helyszínének közelében. (BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!