Újabb azonosítatlan ballon tűnt fel az Egyesült Államok felett, az amerikai hadsereg követi

2023. május 3. – 05:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg figyelemmel kíséri egy újabb azonosítatlan ballon haladási irányát, és készen áll arra, hogy hatástalanítsa – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon szerint a ballon nem zavarja a légi forgalmat, és egyelőre nemzetbiztonsági veszélyt sem jelent, mert nem repült stratégiailag fontos létesítmények felé – írja az NBC News.

A hadsereg múlt hét vége óta követi az eszközt, ami eddig Hawaii felett haladt el, jelenleg pedig Mexikó felé tart. A hadsereg tájékoztatása szerint a ballon nem kommunikál jeleket, és manőverezésre sem képes. Nagyjából 11 ezer méter magasan száll.

A hatóságok nem hiszik, hogy a léggömb Kínához tartozik, de még dolgoznak a tulajdonos azonosításán.

Év elején több ballon is feltűnt az Egyesült Államok és Kanada területe felett. Ezek közül több nagy valószínűséggel magáncégekhez vagy kutatóintézetekhez kapcsolódott és nem kémkedésre, hanem békés célokra használták őket. De olyanok is feltűntek, amikről megállapították, hogy kínai kémballonok. Azt a kémballont például, amit február 4-én lőtt le az amerikai légvédelem, úgy irányították Pekingből, hogy nyolcas alakban többször haladjon át védett katonai létesítmények fölött, és gyűjtse össze az ezekből érkező rádióadásokat, illetve egyéb kommunikációs jeleket.

Kína korábban tagadta, hogy hírszerzési céllal küldött ballont az Egyesült Államok légterébe, és azt állította, hogy a lelőtt repülőeszközök meteorológiai célokat szolgáltak, és ekkor tértek le kijelölt pályájukról. Később megvádolta az amerikai felet, hogy az incidenst követően saját kémballonjait küldte Kína fölé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!