87 nap éhségsztrájk után meghalt egy izraeli börtönben az Iszlám Dzsihád egy vezetője

2023. május 2. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik vezetője, a palesztin Khader Adnan egy izraeli börtönben 87 napos éhségsztrájk után – jelentették be az izraeli börtönhatóságok. A Guardian azt írja: Adnant „terrorista tevékenységben való részvétellel” vádolták, de a jogi eljárás előrehaladtával visszautasította az orvosi kezelést. A hatóság közölte, hogy kedden kora reggel eszméletlenül találtak rá a cellájában, és kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították.

Az izraeli börtönhatóságok közölték, hogy Adnant kórházba szállították, miután sikertelenül próbálták újraéleszteni. Végül a kórházban nyilvánították halottnak. Adnan ügyvédje orvosi hanyagsággal vádolta Izraelt – írja a Reuters.

Egy 2012-es, a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában készült fotó Khader Adnanról, akik akkor épp egy 66 napos éhségsztrájk után volt. Fotó: Mohamad Torokman / Reuters
Egy 2012-es, a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában készült fotó Khader Adnanról, akik akkor épp egy 66 napos éhségsztrájk után volt. Fotó: Mohamad Torokman / Reuters

„Adnan letartóztatása után 36 nappal követeltük, hogy szállítsák át egy polgári kórházba, ahol megfelelően nyomon követhetik. Sajnos, ezt a követelést az izraeli börtönhatóságok hajthatatlansággal és elutasítással fogadták” – mondta Dzsamil Al-Khatib ügyvéd a Reutersnek telefonon.

Röviddel Adnan halálának bejelentése után szirénák szólaltak meg az izraeli gázai határ menti településeken, a lakosok pedig menedéket kerestek. Az izraeli hadsereg szerint három rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli terület felé, de azok nyílt területekre zuhantak. „Harcunk folytatódik, és az ellenség ismét rá fog jönni, hogy bűntettei nem maradnak válasz nélkül. Az ellenállás minden erővel és elszántsággal folytatódik” – áll a palesztin Iszlám Dzsihád közleményében.

A 45 éves Adnan, aki eredetileg a megszállt Dzsenin városából származott, az Iszlám Dzsihád ismert alakja és egyik vezetője volt Ciszjordániában, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el. Az iszlamista Hamászhoz hasonlóan az Iszlám Dzsihád ellenzi a palesztinok és Izrael közötti békeszerződéseket, és Izrael elpusztítását szorgalmazza.

A Palesztin Foglyok Szövetsége szerint Adnant 12 alkalommal vette őrizetbe Izrael, és mintegy nyolc évet töltött börtönben, többnyire adminisztratív őrizetben. A terrorizmus támogatásával, terrorcsoporthoz való tartozással és felbujtással vádolták. A 2004 óta tartó különböző fogva tartási időszakok alatt legalább ötször éhségsztrájkolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!