Milyen válság? Többet magán-repülőgépeznek a szupergazdagok, mint valaha

2023. május 1. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss jelentés szerint idén valószínűleg rekordszámú magánrepülőgépet értékesítenek, a globális magángépflotta pedig két évtized alatt megduplázódott – írta a Guardian.

A vagyonos magánszemélyekből álló amerikai Policy Studies nevű think thank gyűjtése arra jutott, hogy 5,3 millió magánrepülést hajtottak végre 2022-ben. A tavalyi volt az első év, amikor a magánrepülőzés meghaladta a korábbi, 2007-es csúcsot, amely még a 2008-as világgazdasági válság és recesszió előtt volt.

A 2023-ra szóló előrejelzésük szerint pedig a használt és új magánrepülőgép-értékesítések elérik a 34,6 milliárd dollárt, szemben a tavalyi 34,1 milliárd dollárral.

A magánrepülőzés ugyan csak a 4 százalékát teszi ki a globális légi közlekedési piacnak, egy utasra vetítve nagyjából tízszer annyi üvegházhatású gázt termel, mintha valaki hagyományos légitársaságokkal repül.

Egyre többen kritizálják azokat a sztárokat, akik luxusmagángépeikkel és jachtjaikkal utazgatnak a világban. Pedig a magánrepkedés és hajókázás megsokszorozódott a koronavírus-járvány kitörése óta a világon, és minden jel arra utal, hogy ez a trend csak folytatódik. A szupergazdag celebek pedig ahelyett, hogy felhagynának súlyosan környezetkárosító szokásaikkal, inkább rejtőzködnek, röhögnek vagy magyarázkodnak – írtuk korábbi cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!