Módosíthatják az üzbég alkotmányt, hogy az elnök 2040-ig a helyén maradhasson

2023. április 30. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Második elnöki ciklusát tölti, így Üzbegisztán jelenlegi alkotmánya szerint a következő, 2026-ban esedékes választáson már nem indulhatna a 35 milliós közép-ázsiai ország elnöke, ám Shavkat Mirziyoyev egy vasárnapi népszavazás eredményétől függően akár 2040-ig hivatalban maradhat, írta a Reuters.

Az alkotmánymódosítások sorozatát kezdeményező népszavazáson nem az elnöki ciklusok számával kapcsolatos korlátozás eltörléséről dönthetnek a helyiek, hanem arról, hogy töröljék-e Mirziyoyev eddigi hivatali ciklusainak számát. Egyúttal a mostani öt helyett hét évre nyúlhat az elnök mandátumának hossza.

A népszavazás szociális intézkedéseket is tartalmaz, lehetővé válhat a nem mezőgazdasági földtulajdon, eltörölhetik a halálbüntetést, valamint nagyobb jogi védelmet biztosítanának a rendőrségi letartóztatásban lévők számára, továbbá rendeznék a határozatlan idejű szabadságvesztés kérdését is.

Elemzők szerint várható, hogy a módosítási javaslatok többséget szereznek Üzbegisztán 19,7 millió szavazásra jogosult polgára körében, az eredményeket pedig hétfőn hozzák majd nyilvánosságra. Nyugaton korábban elismerősen nyilatkoztak a jelenlegi elnök intézkedéseiről, melyekkel a korábbi rendőrállami megközelítéssel és az izolacionista politikával is felhagyott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!