Szobrot állítottak Oslóban a sztárként ünnepelt, majd az emberek miatt elaltatott rozmárnak

2023. április 29. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek még Freyára, a tragikus sorsú rozmárra? Az állat tavaly nyáron lett lokális sztár a norvég fővárosban, majd az internet révén globálisan, de aztán szomorú véget ért: a hatóságok elaltatták. Most pedig a városban civil kezdeményezésre szobrot állítottak neki. A kampány indítója arra szeretné felhívni a figyelmet, hogyan bánunk az állatokkal és a természettel.

A sarkvidéken született Fraya 2021-ben lépett a sztárság útjára, amikor a holland haditengerészet egyik tengeralattjárójára feküdt fel chillezni, és ezt levideózták. A következő nyáron odaszokott az Oslói-fjordba, ahol rendszeresen közel került az emberekhez, akiktől láthatóan nem félt, csónakokra feküdt fel kikötőkben szórakoztató látványt és fotótémát nyújtva – nem csoda, hogy hamar netes híresség lett belőle.

Freya szobrát 2023. április 29-én leplezték le Oslóban – Fotó: Annika Byrde / NTB / Reuters Freya szobrát 2023. április 29-én leplezték le Oslóban – Fotó: Annika Byrde / NTB / Reuters
Freya szobrát 2023. április 29-én leplezték le Oslóban – Fotó: Annika Byrde / NTB / Reuters

Csakhogy a történet hamarosan szomorú fordulatot vett. Az emberek túlzásba estek, egy jó fotó elkészítése kedvéért zaklatták a rozmárt, túl közel mentek hozzá, egyesek meg is dobálták. Az állat ettől stresszes lett és egyre rosszabb bőrben volt, a norvég hatóságok pedig úgy látták, ha ingerültté válik, veszélyt jelenthet a bámészkodókra, és végül amellett döntöttek, hogy elaltatják. A történetről itt írtunk bővebben. Az eljárás kritikusai szerint a Freya elaltatásáról szóló döntés elhamarkodott volt, de a hatóságok azzal érveltek, hogy Freya benyugtatózása és ritkábban lakott területre való áthelyezése túl bonyolult művelet lett volna.

A most Freya emlékére emelt szobrot Astri Tonoian készítette. Bronzból készült, életnagyságú, és a Oslo Kongen nevű partszakaszán állították fel abból a 25 ezer dollárból, ami a célra indított online adománygyűjtő kampányban jött össze. „Azért kezdtem el ezt, mert dühös vagyok amiatt, ahogy a halászati igazgatóság és az állam kezelte ezt a helyzetet” – mondta Erik Holm, a gyűjtés elindítója az átadáson. „Freya ügyén túlmenően fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogyan bánunk az állatokkal és a természettel. Át kell gondolnunk a vadon élő állatokhoz való viszonyunkat” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!