Egy kocsma vécéjében találták meg egy brit atom-tengeralattjáró érzékeny dokumentumait

2023. április 29. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást indított a brit Királyi Haditengerészet, miután az 1,3 milliárd fontba kerülő HMS Anson atom-tengeralattjáró néhány kezelési utasítását egy cumbriai kocsmában találták meg.

„Ezek általános képzési dokumentumok, amelyek nem tartalmaznak titkos információkat. De minden biztonsági kérdést rendkívül komolyan veszünk, és kivizsgáljuk a megtalálásuk körülményeit” – mondta a Királyi Haditengerészet szóvivője.

Brit sajtóértesülések szerint a dokumentáció a személyzetnek szólt, hogy hogyan kell a tengeralattjáró egyes elemeit elszigetelni és nyomásmentesíteni.

A Sun idézett egy forrást, aki szerint tele volt a kocsma, amikor az egyik fülke padlóján megtalálták azokat a dokumentumokat, amelyek „hivatalosan érzékeny” minősítéssel bírtak.

A kocsma egyébként nincs messze attól a barrow-in-furnessi hajógyártól, amelyiknél a tengeralattjáróról már korábban készült kép.

A HMS Anson a barrow-in-funressi dokkjában 2022-ben – Fotó: Peter Byrne – Pa Images / Getty Images
A HMS Anson a barrow-in-funressi dokkjában 2022-ben – Fotó: Peter Byrne – Pa Images / Getty Images



A HMS Anson az ötödik az új Astute-osztályú támadó tengeralattjárók közül, amely a Királyi Haditengerészet flottájához csatlakozik. A hajók Tomahawk rakéták kilövésére alkalmasak, és a haditengerészet honlapján úgy jellemzik őket, mint a „legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb támadó tengeralattjárókat”, amelyeket valaha használtak.

Egy haditengerészeti forrás a PA-nak azt nyilatkozta: „Ezek a dokumentumok lehetővé teszik a tengeralattjárók és a vállalkozók számára, hogy megértsék, hogyan működnek együtt a rendszerek. Nem részletezik, hogyan működnek, csak azt, hogy léteznek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!