Lemondott a BBC elnöke, aki a kinevezése előtt nem sokkal még Boris Johnsonnak intézett kölcsönt

2023. április 28. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette lemondását Richard Sharp, a BBC elnöke – írja a BBC. Sharpot 2021 elején nevezték ki a posztra, 2023 elején viszont kiderült: nem sokkal a kinevezése előtt segített az akkori miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak egy hitelgarancia ügyletben.

Az esetről elsőként beszámoló Sunday Times információi szerint egy 2020 végi, 800 ezer fontos kölcsön kezességi ügyéről van szó Johnson és egy távoli unokatestvére, Sam Blyth között. Ebben az ügyben működhetett közre Sharp, ami azért aggályos, mert mint miniszterelnök, Johnson felelt a kinevezéséért. Sharp – a Goldman Sachs volt bankára – azt állította, ő „egyszerűen csak összekötötte” a feleket. Ebben az időszakban Sharp már megpályázta a BBC elnöki posztját.

2021 elején őt nevezték meg a kormány által preferált jelöltként, és pár hónappal később ki is nevezték.

Az ügyben januárban vizsgálat indult, és bár a brit kormány szerint minden szabályt betartottak, és nem merült fel összeférhetetlenség a BBC igazgatójának kinevezésekor, Sharp távozását egyre többen követelték, akik szerint jelentős hibát követett el, amikor nem jelentette be a lehetséges összeférhetetlenséget.

Elnökként Richard Sharp felelt a BBC függetlenségének fenntartásáért és védelméért, valamint annak biztosításáért, hogy a BBC teljesítse a tájékoztatásra, oktatásra és szórakoztatásra vonatkozó feladatait.

A teljes jelentést péntek reggel hozták nyilvánosságra, ezzel egy időben Sharp bejelentette a lemondását.

Lemondása nem meglepő annak fényében, hogy a jelentés megállapította: valóban megsértette a közjogi kinevezésekre vonatkozó szabályokat. A vizsgálat egyébként arra jutott, hogy bár Sharp szabályt szegett, ez nem feltétlenül érvényteleníti a kinevezését.

Sharp a nyilatkozatában azt mondta: „Mindig is azt állítottam, hogy a jogsértés nem szándékos és nem anyagi természetű volt, amit az ismertetett tények is alátámasztanak”. Ennek ellenére a BBC érdekében úgy döntött, lemond. Június végéig marad a posztján, amíg kinevezik az utódját.

Sharp hangsúlyozta, jóhiszeműen járt el, de belátja, hogy említenie kellett volna a meghallgatásán a lehetséges összeférhetetlenséget.

A jelentés szerint Sharp kétszer is megszegte az összeférhetetlenségre és a titoktartásra vonatkozó szabályokat:

  • Először akkor, amikor még azelőtt tájékoztatta Boris Johnson akkori miniszterelnököt arról, hogy meg akarja pályázni a BBC igazgatótanácsának elnöki posztját, mielőtt 2020 novemberében benyújtotta volna a pályázatát.
  • Másodszor pedig akkor, amikor a meghallgatása előtt elmondta Johnsonnak, hogy ő fog közvetíteni a kanadai milliomos Sam Blyth, és az akkori kabinetminiszter, Simon Case között a Johnsont támogató kölcsön ügyében.

A jelentés arra jutott, hogy a fentiekkel Sharp azt a megítélést kockáztatta, hogy nem volt független a miniszterelnöktől. Az viszont nem derült ki, hogy Sharp vajon azzal a céllal vett-e részt az ügyletben, hogy ezzel befolyásolja Johnsont, és a jelentés azt is hangsúlyozza, hogy nem megállapítható, hogy a hivatali ideje alatt ne lett volna független.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!